BRŽI povraćaj poreza na dodatu vrednost i manji porez na zarade biće mere na kojima će insistirati Ministarstvo finansija, najavio je u sredu Siniša Mali. Niže opterećenje plate, kako je nagovestio ministar, moglo bi da zaživi već od početka sledeće godine.

Pročitajte još:Đorđević: Srbija na putu da nezaposlenost padne ispod 10 odsto bez liste čekanja na stare

- Prva mera je da ubrzamo povraćaj PDV-a privredi i privrednim subjektima - istakao je Siniša Mali. - Postoji zakonska odredba od 45 dana po kojoj i nema potrebe da čekamo toliko, ukoliko je dokumentacija u redu i sve kako treba. Mogu ti privrednici da dobiju povraćaj što pre kako bi imali veću likvidnost i mnogo brže donosili dalje poslovne odluke. S druge strane, hoćemo da smanjimo porez na zarade, to nam je sledeći korak. Sa završetkom fiskalne konsolidacije, treba da budemo još spremniji i da slušamo vas i da vam značajno olakšamo posao i naše poslovno okruženje učinimo još efikasnijim.

Pročitajte još: Prijave poreza na dohodak podnelo 23.238 građana

Porez na zarade trenutno iznosi deset odsto i niži je od doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje. Od ove godine je povećan i neoporezivi deo plate na 15.000 dinara.

- U obavezi smo kao država da podržimo sektor malih i srednjih preduzeća, kao stub razvoja naše ekonomije - istakao je Mali. - Samo prošle godine smo izdvojili 18,2 milijarde dinara za podsticaj malih i srednjih preduzeća, od čega je 7,6 bilo bespovratno.