SRPSKI biznismen Miodrag Kostić kupio je "Viktorija grupu"! Kako "Novosti" saznaju, Kompanija "MK grupa" platila je avans 15. juna, dok će do 15. jula izmiriti ostale obaveze, i to uglavnom prema bankama, od kojih je i kupila većinski deo ove kompanije. Cena je zasad tajna. Inače, jedna od najboljih srpskih kompanija u oblasti agrara pregovarala je, kako su naše novine još prošle godine pisale, sa tri preduzeća.

Dosadašnji većinski vlasnik "Viktorija grupe" Milija Babović zadržaće manji paket akcija u svom vlasništvu. Babović je i ranije dobijao i razmatrao opcije za strateška partnerstva, pa i za zajedničko investiranje, spajanje ili pripajanje njihovog poslovnog sistema. Svojevremeno je hrvatski koncern "Agrokor" bio na korak od toga da kupi "Viktoriju". Međutim, do dogovora nije došlo, a ubrzo je i kompanija najbogatijeg hrvatskog biznismena ušla u poznate probleme. "Viktorija grupa" godišnje izveze robu za 178 miliona evra.

PROČITAJTE I: Kostić kupuje "Viktoriju"?

Kompanija "Viktorija grupa" imala je brz i snažan rast, ali je pre nekoliko godina ušla u probleme sa bankarima. Sušna 2012. donela je mali rod uljarica i žitarica, zbog čega je došlo do docnje u vraćanju kredita. Ipak, usledio je reprogram dugova i "Viktorija" je nastavila sa radom, ali je paralelno tragala za partnerom.

Ovom transakcijom, "MK grupa" je postala vlasnik i "Sojaproteina", šidske uljare "Mladost", SP Laboratorije i subotičkog Veterinarskog zavoda.

U "MK grupi" su ranije isticali da planiraju nove investicije iz oblasti agrara i da je to prirodan sled jačanja njihove konkurentnosti.


PRODAJA Milija Babović / Foto N. Skenderija / Foto Promo


"Viktorija grupa" svoje proizvode od suncokreta, ne-GM soje i uljane repice plasira na domaćem tržištu i u 60 zemalja širom sveta. Ubrajaju se u deset najvećih izvoznika Srbije, sa izvozom koji je prošle godine vredeo 178 miliona evra.


Foto Promo


KRAJ ŠIRENjA U AGRARU?

KAKO "Novosti" saznaju, preuzimanjem "Viktorija grupe" Miodrag Kostić je zaokružio svoj posao u agraru i ne planira dalje širenje u ovoj oblasti. Jedina grana koja će nastaviti ekspanziju je turizam. Može se očekivati da poveća broj hotela u svom vlasništvu. Trenutno su u njegovi hoteli "88 rums" u Beogradu, "Šeraton" u Novom Sadu, "Grand", "Anđela" i "Konaci" na Kopaoniku, kao i dva objekta franšize "Kempinski" u slovenačkom Portorožu i Savudriji, u hrvatskom delu Pipranskog zaliva.