Najznačajnija pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji u ovoj godini preko projekta EU, koji već šest godina pomaže razvoju tog sektora u regionu "WB EDIF", jeste 20 miliona evra za garancije, na osnovu čega će firmama biti plasirano više od 100 mliona evra povoljnih kredita, izjavila je danas pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Obradović Jovanović objašnjava da u okviru projekta "EDIF", preduzeća mogu da računaju na podršku ne samo kroz kreditne garancije, već i kroz direktno kreditiranje i investicije u kapital preduzeća.

Nedavno je Srbija bila domaćin prvog regionalnog "WB EDIF" Poslovnog foruma 2018", na kojem se moglo više čuti o novim povoljnijim uslovima finansiranja koje projekat nudi malim i srednjim preduzećima.

Ističe da je do sada u našoj zemlji više od 400 preduzeća iskoristilo podršku preko projekta "EDIF", i dodaje da projekat finansira Evropska unija, a uz pomoć Evropske investicione banke i drugih finansijskih institucija.

Pročitajte još - Povoljnih kredita 100 miliona evra


"Kroz ovaj projekat pilotiraju se novi programi, realizuju prve garancijske šeme, prve investicije u fondove rizičnog kapitala i na taj način se podstiče razvoj finansijskog tržišta", ukazala je Obradović Jovanović.

Prema njenim rečima, najvažnije za Srbiju je što će preko te platforme našim preduzećima ove godine biti namenjeno 20 miliona evra iz evropskih fondova za garancije, a to znači, objašnjava pomoćnica ministra, da će banke moći na osnovu ugovora koje sklope za ta sredstva, da plasiraju više od 100 miliona evra kredita.

"Ti krediti biće značajno povoljniji nego što su sada na tržištu, odnosno nižih kamata", podvukla je Obradović Jovanović.