STRUKA se borila najmanje dve godine protiv Pravilnika o PDV evidenciji, ali nadležni nisu popustili. Ministarstvo finansija je u petak objavilo poslednje izmene, ali glavni zahtevi računovođa nisu usvojeni. Od prvog dana jula, PDV obveznici će morati da ispunjavaju značajno komplikovaniji i zahtevniji obrazac.

Ustupak na koji su nadležni pristali u poslednjoj verziji je da prvih godinu dana primene, do 30. juna 2019. godine, u postupcima provere pravilnosti iskazivanja podataka u Obrascu POPDV, nadležni poreski organ neće uzimati u obzir pogrešno iskazane podatke, koji ne utiču na iznos poreske obaveze. Druga izmena tiče se podataka o nabavkama dobara i usluga. Evidentiraće se isključivo na osnovu računa, ili drugog dokumenta, a ne pomoću pretpostavljenih iznosa kada nije dobijen račun.

Pročitajte još - RAČUNOVOĐE UPOZORAVAJU: Pravilnik o PDV loš za privredu

- Ovim navedenim izmenama je formalno umanjena odgovornost poreskih obveznika na rok od godinu dana, a poreski postupak i evidencije će biti trajno upropašćeni - smatra Snežana Mitrović, predsednik Računovodstvene komore Srbije. - Smanjenje prihoda od poreza na dodatu vrednost ćemo tek analizirati nakon godinu dana. Iza svih argumenata, koje smo naveli i dostavili Vladi Srbije, stojimo i dalje. Pokušavaćemo i dalje da uverimo nadležne da ovim upropaštavaju PDV evidencije, sa nesagledivim posledicama za budžet Srbije. To će dovesti do pogoršanja poslovnog ambijenta i pogoršanja pozicije Srbije na "Duing biznis" listi.

Računovođe odavno upozoravaju da će zakomlikovana evidencija PDV demotivisati obveznike da ulaze u ovaj sistem i tako na kraju smanjiti prihode od ovog poreza. Značajno će uvećati troškove rada.

NAPLATA

TOKOM prva četiri meseca u budžet Srbije se od poreza na dodatu vrednost slilo 155,1 milijarda dinara. U odnosu na isti period prethodne godine, naplaćeno je oko 200 miliona dinara manje. Porez na dodatu vrednost je ubedljivo najizdašniji poreski prihod države.