JOŠ se procenjuju posledice nedavnog nevremena koje je zadesilo prvenstveno zapadnu Srbiju. Grad i bujice "pobrali" su voćnjake, vinograde, useve, a šteta se meri milijardama dinara. Osim ratara i voćara, nepogode će po svemu sudeći osetiti i svi potrošači, s obzirom na to da će se sve to odraziti na cene voća i povrća. Očekuje se poskupljenje od najmanje 20 odsto.

Pročitajte još: Nevreme u lozničkim selima uništilo useve i voćnjake

Komisije za procenu štete u Kušiljevu, Đurincu, Roćevcu, Subotici i Kupinovcu još popisuju štetu u ovim svilajnačkim selima. Milorad Stojanović iz Kušiljeva nam je rekao da mu je pod vodom pet hektara pšenice, povrće u bašti, pa je, prema njegovoj proceni, šteta najmanje 5.000 evra.

- Poljoprivredne useve je negde oštetio grad, mnogi su stradali u poplavi, tako da mislim da će poljoprivredni proizvodi da poskupe - ocenio je pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu Goran Despotović.

Štete u opštini Gornji Milanovac još se mere i sabiraju. U Pranjanima, varoši blizu Ravne gore i selima oko nje, grad je za dvadesetak minuta uništio plantaže voća, malinjake usred berbe, zasade povrća, žitnice, kukuruzišta... Ovog puta, stradala su još sela Gojna Gora, Družetići, Teočin i deo Koštunića. Padao je grad veličine oraha, a njive i voćnjaci začas su se zabeleli kao zimi.

DVA BUDžETA Prema preliminarnoj proceni, nevreme u Smederevskoj Palanci donelo je štetu veću od dve milijarde dinara, što je iznos koji premašuje dva godišnja opštinska budžeta. Šteta na kućama i pomoćnim zgradama je 354.486.069 dinara, a na poljoprivrednim kulturama 1.822.100.000 dinara.

- U najkritičnijem danu, sa 14 lansirnih stanica ispaljeno je 48 protivgradnih raketa, a kasnije i više. Opština je iz svog budžeta finansirala veći deo njihove nabavke - izjavio je Dejan Kovačević, prvi čovek lokalne samouprave.

Pročitajte još: Protutnjao uragan u Lozoviku

Otklanjanje posledica nevremena koje je zadesilo Užice papreno će koštati brojne žitelje ovog dela zapadne Srbije, republički i lokalni budžet.

- Usred berbe, kada treba naplatiti rad, stradali su zasadi maline, najviše u Drijetnju i Lunovom Selu, a u toku je procena stepena štete. Do sada je štetu prijavilo 15 vlasnika kuća i nešto manje vlasnika poslovnih objekata - kaže Katarina Ostojić, član Gradskog veća za vanredne situacije.

Opština Priboj proglasila je vanrednu situaciju. Prvi čovek opštine Lazar Rvović kaže da se još procenjuje šteta te da neki pokazatelji govore da je ona samo na putnoj infrastrukturi veća od 12,5 miliona dinara, dok se procena štete nastale na poljoprivrednim dobrima još uvek obavlja.

Ifet Hamzić iz poljoprivredne stručne službe Prijepolja kaže da su najveću štetu pretrpele voćarske i povrtarske kulture u selima koja se graniče sa opštinom Priboj. U opštini Petrovac na Mlavi, i dalje je na snazi vanredna situacija. Pošto je poplava ugrozila dve trećine opštine i oko 5.000 domaćinstava, sasvim je izvesno da će šteta biti ogromna.

Stradali su njive, bašte i plastenici u kojima se gaji povrće - pa se očekuje pad pijačne ponude i rast cena za bar 20 odsto. Štetu su pretrpeli i stočari koji nisu na vreme sklonili na sigurno svoje ovce i svinje.


Foto J. Ćosin Nezapamćeno nevreme je "izoralo" povrtnjake

Prema gruboj proceni, Aleksinac će izlivanje reke Turije "debelo" koštati, više desetina miliona dinara, procenjuje zamenik predsednika te opštine Čedomir Rakić.

POMOĆ DRŽAVE

VLADA Srbije će u četvrtak da donese odluku o proglašenju elementarne nepogode u određenim područjima, kako bi na sledećoj sednici Vlade mogao da se donese program mera za pomoć ovim delovima Srbije. To neće moći da bude gotovo za tri dana, već su potrebna od dva do tri meseca, rekao je, za "Novosti", ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Kancelarija Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima napraviće program pomoći kako bi se u najkraćem roku uradila sanacija posledica od poplava u Srbiji.