OKO na Rudarsko-topioničarski kompleks "Bor" "bacili" su ruski i kineski investitori, a prvi put je zainteresovana i jedna turska kompanija. Holding "Čengiz", koji je u vlasništvu Mehmeta Čengiza, biznismena i dobrog prijatelja turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana.

Zainteresovanost ovog turskog investitora za RTB "Bor" potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je u Turskoj prisustvovao puštanju u rad "Transanadolijskog gasovoda" - TANAP.

- Turska dolazi, ona je velika regionalna sila, najznačajnija u našem regionu. Moramo da vodimo računa i da iskoristimo sve potencijale iz naše moguće saradnje - istakao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ - Kinezi kupuju „Bor” pred dolazak Sija


"Čengiz holding" posluje u građevinarstvu, energetici, rudarstvu i turizmu. Kompanije Mehmeta Čengiza bave se i bakrom i alumunijumom. Prema dostupnim podacima, 2012. imali su 470 miliona dolara prihoda samo od grđevinarstva. Među kompanijama su koje grade treći aerodrom u Istanbulu. Imaju i radio i TV. Mehmet je povezan sa četiri upravna odbora u četiri kompanije u četiri različite industrije. U bliskim je odnosima sa turskim predsednikom, i iz istog su grada Rize.