U SEPTEMBRU će se tačno znati koliko će biti povećanje penzija i plata u javnom sektoru, najavio je u sredu ministar finansija Siniša Mali.

- MMF insistira da se sa tom cifrom ne izlazi do septembra, kada će se tačno znati kako nam stoji budžet za 2018. godinu, odnosno za 2019. - rekao je ministar na konferenciji za novinare upriličenoj povodom sklapanja novog, savetodavnog, aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, popularno nazvanog "čuvarkuća".

On je potvrdio da će, kako je i dogovoreno sa MMF, Zakon o privremenom smanjenju penzija biti potpuno ukinut do kraja ove godine, dok će penzionerima koji nisu bili obuhvaćeni ovim zakonom takođe biti uvećana primanja.

Ponovni dolazak misije MMF u Srbiju očekuje se upravo u septembru, kada će biti poznato koliko fiskalnog prostora ima u budžetu za porast penzija. Kada je reč o platama, ministar finansija navodi da su razgovori sa MMF tim povodom bili teški, ali da je ipak dogovoreno povećanje.

PRIVREDNI RAST SRBIJA, prema rečima ministra finansija, u prva tri meseca ove godine beleži privredni rast od 4,6 odsto, što nas svrstava, kako ističe, u top tri ekonomije u Evropi, kada je reč o stopama privrednog rasta. - Do kraja godine naš rast će biti 3,5, 3,6, 3,7 odsto, što su već visoke stope rasta - istakao je Mali.

- Koliko tačno znaćemo isto tako u septembru ove godine, kada budemo videli tačan budžetski prostor koji imamo za ovu namenu. Očekujem značajno povećanje plata, ali što je još važnije očekujem i početak reformi platnih razreda, odnosno platnog sistema u javnom sektoru, koji očekujemo da ćemo početi već od januara 2019. godine - istakao je Siniša Mali.

Ministar finansija istakao je u sredu da Vlada razmišlja o eventualnom smanjenju akciza na gorivo kako bi se našlo najbolje rešenje za građane, a ne da bi se odgovorilo na proteste i zahteve sa ulica. Kako navodi, i MMF smatra da akcize i njihovo eventualno smanjenje ne doprinose rastu.


Pročitajte još:Srbija dogovorila novi aranžman sa MMF

- O tome možemo da diskutujemo. Ono što u ovom trenutku radimo kao Vlada jeste da ipak razmišljamo i o tome i da intenzivno radimo sa predsednicom Vlade da nađemo najbolju meru ako je potrebno da izađemo građanima u susret i po tom pitanju - izjavio je Siniša Mali.

Šef misije MMF Džejms Ruf je, odgovarajući na pitanje o akcizama, rekao da njihovo smanjenje nije prioritet, te objasnio da su PDV i akcize relativno bolje rešenje iz perspektive rasta, i da je fokus MMF-a više na smanjenju poreza na rad i povećanju podsticaja za investicije kroz smanjenje poreza na dobit, a sve radi ubrzanja rasta.

Vlada Srbije postigla je dogovor da delegacijom MMF-a o novom aranžmanu u trajanju od 30 meseci, koji ne bio bio finansijski već savetodavni. Očekuje se da izvršni odbor MMF potvrdi ovaj dogovor sredinom jula, a aranžman bi trebalo da traje do januara 2021. godine. Ruf je istakao da je reč o Instrumentu za koordinaciju politika - PCI.

PAD PROBLEMATIČNIH KREDITA

GUVERNER NBS Jorgovanka Tabaković istakla je u sredu da je stopa problematičnih kredita krajem aprila pala na 8,8 odsto.

- To je najniži nivo od kada se prati ovaj pokazatelj - ukazala je Tabaković.

MANjE PORESKIH EKSPOZITURA

REFORME Poreske uprave Srbije su u toku, o čemu je takođe razgovarano sa MMF. Kako je istakao Siniša Mali, u toku je smanjenje broja ekspozitura Poreske uprave u Srbiji sa trenutno više od 170 na manje od 80, a plan je da ih bude od 40 do 45. Ministar je istakao da se mnogo toga radi na modernizaciji Poreske uprave i da građani treba da vide efekte plaćanja poreza, ali i da u svojoj svesti promene utisak o Poreskoj upravi, "jer ona ne ide da zatvara kafić, nego treba da obezbedi redovnu naplatu poreza".