PRVI put posle nekoliko "jalovih godina", dogovori proizvođača maline i Ministarstva poljoprivrede dali su rezultate: posle sastanka sa ministrom Branislavom Nedimovićem, malinari koji su prethodnih dana blokirali magistralu prema crnogorskom primorju, zadovolji su postepenim, ali ipak značajnim rastom cene "crvenog zlata" pa su odustali od daljih protesta. Dogovoreno je da će akontna, otkupna cena biti ujednačena na teritoriji cele države, a ona je u ariljskom kraju dostigla 130 dinara.

- U Arilju gde se proizvodi ogromna većina roda, akontna cena je sa 80 povećana na 130 dinara, a kako berba bude odmicala, približiće se traženom iznosu od 180 dinara. Sledeće nedelje ćemo imati i sastanak sa hladnjačarima u Užicu, kako bismo poboljšali odnose unutar celog malinarskog lanca. Zasada, daljih blokada puteva neće biti, jer se stvari napokon odvijaju u dobrom pravcu - naglasio je Sanel Dizdarević, predsednik Udruženja "Limska dolina".

Još jedna dobra vest stiže do malinara. Naime, narednih dana će dva strana investitora ući u projekat izgradnje fabrika za preradu voća u Priboju i Prijepolju, pa se očekuje da će malina naći kupce, ali i svoj finalni proizvod, na domaćem tržištu.

Ovogodišnja berba "crvenog zlata" je na samom početku, prve gajbice tek stižu u hladnjače, a biće u punom jeku za sedam dana. Lane je iz Srbije izvezeno više od 90.000 tona maline, očekuje se da će ovogodišnji rod biti "lakši" zbog posledica prošlogodišnje suše.

Narednih dana, u ariljsko malinogorje, odakle se ubere oko 80 odsto ukupnog roda u Srbiji, ući će armija berača iz svih krajeva. To je za malinare najveći izdatak, jer za svakog od oko 20.000 nadničara, dnevno treba izdvojiti do 3.000 dinara i hranu. Uz krajnju, očekivanu cenu od 180 dinara za kilogram roda, angažovanje berača će biti isplativo.

PROČITAJTE JOŠ - Nedimović: Razgovaraću sa malinarima, ali ne o ceni

Prosečna izvozna cena maline tokom poslednjih mesec dana je od 1.95 do 2.20 evra.

Proizvođačima, ministarstvu i hladnjačarima je preostalo da obave još jedan važan posao, da utvrde ima li monopola u otkupu "crvenog zlata". U ariljskom kraju, upravo zbog čekanja povoljne cene za ubrani rod, podignuto je oko 350 manjih i većih hladnjača. Ostaje da se utvrdi ima li svaka od njih zakonom garantovanu mogućnost da maline direktno izvozi, ili se otkupna cena utvrđuje monopolskim dogovorom "najvećih igrača".

MINISTARSTVO SMANjUJE TROŠKOVE

KAKO se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede posle sastanka, dogovoreno je da zbog nastalih poremećaja na tržištu, Ministarstvo obezbedi komunikaciju između predstavnika proizvođača i otkupljivača malina u cilju ravnomernog snošenja troškova koji su rezultat aktuelnih dešavanja u sektoru malinarstva. Ministar je istakao da je resorno ministarstvo spremno da pomogne u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje maline kroz sistem subvencija, ali i kroz nabavku repromaterijala.

Takođe, značajan pomak se očekuje i kroz ulogu Nacionalnog saveta za malinu, koji će konačno utvrditi proizvođačke cene, odnosno cenu proizvodnje maline za različite krajeve Srbije.


U PRIJEPOLjU NUDE OD 100 DO 110 DINARA

MENADžMENT "ES komerca" iz Prijepolja, jednog od većih hladnjačara u zapadnoj Srbiji, izašao je prvi sa akontnim cenama sveže maline za ovu sezonu pred poljoprivredne proizvođače.

- Minimalna akontna cena za sortu vilamet, za prvu klasu je 100 dinara za kilogram, za drugu 80, a toliko ćemo plaćati i sortu tulamin. Akontna cena za miker je 110 dinara za prvu i 90 dinara za drugu klasu - kazao je za "Novosti" Izvršni direktor "ES komerc" Dženan Jusović.

U slučaju da cena na tržištu bude rasla, a sve indicije pokazuju da bi to moglo da se dogodi, poljiprivrednim proizvođačima vršiće se doplata.A. R.