"GASPROMNjEFT" i NIS su zainteresovani za "Petrohemiju" i u narednom periodu biće intenzivirani razgovori sa ruskom stranom, izjavio je danas ministar energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka sa predsednikom "Gasproma" Aleksejem Milerom i sa predsednikom "Gaspronjefta" Aleksandrom Djukovim o zajedničkim projektima i investicijama u Sankt Peterburgu.

On se sa predstavnicima ruskih energetskih kompanija sastao na marginama 22. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF). Prema njegovim rečima, "Petrohemija" dobro i pozitivno posluje, ali da joj je neophodan strateški partner zbog investicija.

PROČITAJTE I: "Srbija vozom" će upravljati žena?

- Pre svega, investicija u liniju za proizvodnju polipropilena, koja teba da obezbedi da "Petrohemija" dugoročno stabilno funkcioniše, u svim ekonomskim uslovima, bez obizra na moguće turbulencije u vezi sa svetskom cenom nafte - kazao je Antić. - Od početka godine isporuke ruskog gasa Srbiji uvećane su za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je, pre svega, posledica industrijskog rasta u Srbiji, rasta BDP, koji smo imali u prvom kvaratalu od 4,5 odsto, kao i očekivanja da ćemo sa takvim trendovima nastaviti.


ŠIRENjE "BANATSKOG DVORA"

TEMA razgovora bilo je i jačanje gasno-transportnog sistema Srbije, pre svega, iz pravca od Bugarske ka mađarskoj granici, i o povećanju kapaciteta podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor".

- Dobili smo čvrsto obećanje da će ruska strana u najkraćim rokovima završiti studiju koja tretira nekoliko od ponuđenih tehničkih rešenja i doneti konačnu investicionu odluku, pozitivnu odluku - rekao je Antić.