NOVOSADSKI sajam ima zahvalnu ulogu da već 85 godina povezujući lidere i sam bude lider, da spaja najvrednije što Srbija ima s najboljima iz celog sveta, da predstavlja stratešku tačku povezivanja biznisa, istovremeno spajajući uspešne kompanije i uspešne pojedince - ovako, o značaju najveće izložbe agrara u regionu, za "Novosti" govori Slobodan Cvetković, direktor "Novosadskog sajma".

A "Novosadski sajam", upravo u ovoj godini obeležava i 95 godina postojanja, a i 130 godina od prvog ocenjivanja kvliteta proizvoda u Novom Sadu, tako da bi, kako procenjuje Cvetković, i ovu, jubilarnu godinu, trebalo da obeleži najbolja sajamska manifestacija u 21. veku.

- Na Poljoprivredni sajam dolazi 1.500 izlagača iz 30 zemalja, a biće predstavljeni proizvodi i usluge iz još toliko država - jasan je Cvetković. - Veća je površina angažovanih izložbenih kapaciteta, tako da će posetioci moći da vide ponudu izlagača na 58.000 kvadratnih metara, odnosno 11.000 zatvorenog i 47.000 kvadratnih metara otvorenog izlagačkog prostora.

Međunarodni poljoprivredni sajam, ističe Cvetković, ogledalo je agrara i presek najaktuelnijih tema, trendova, proizvoda i usluga, važnih kako za nacionalno tržište, tako i za širi region.

- Ova naša najznačajnija sajamska manifestacija povezuje privredu Srbije i zemalja iz regiona sa državama iz celog sveta - ističe Cvetković. - Na njemu se Istok i Zapad sreću i u ekonomskom i u diplomatskom kontekstu. Promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u poljoprivredi, a snažna je podrška privredi Srbije. Zbog toga je Majski sajam u Novom Sadu najznačajniji agrobiznis događaj u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. U odnosu na prethodnu godinu, imaćemo značajno više firmi iz Turske, Italije, Holandije i Rumunije, a predstaviće se i kompanije iz Rusije, Tunisa, Velike Britanije i Luksemburga, zemalja koje prošle godine nisu bile prisutne.

Zemlja prijatelj je Francuska, a samu manifestaciju, kako kaže Cvetković, obeležiće i deset kolektivnih izložbi. Uz Francusku koja je Zemlja prijatelj, objedinjenim nastupom ponudu će predstaviti i Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Holandija, Italija, Izrael, Kina, Mađarska, Španija i Tunis.

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je i ove godine podržalo organizovanje Nacionalne izložbe stoke, na kojoj će biti 1.600 živih eksponata - navodi Cvetković. - Pored toga će u okviru izložbe "Kvalitet više" predstaviti organsku proizvodnju, proizvode sa oznakom geografskog porekla i prvi put srpske "kraft" pivare. Među izlagačima je ove godine povećan broj firmi iz naftne industrije, kao i onih koji prodaju đubriva i semena.


BIKOVI

Sajam ne bio bio ono što jeste, da se na izložbi stoke ne pojave bikovi "teškaši". Ove godine "zvezde" u štalama će, kako kaže Cvetković, biti bik simentalske rase Disko težak 1.600 kilograma, najveće grlo, a uz njega će tu biti i Vili, belgijsko plavo goveče - bik "bodibilder", rase koja će prvi put biti viđena na Novosadskom sajmu. Star je nepunih godinu dana, a težak oko 600 kilograma.


KOMBAJN OD 600.000 EVRA

Posetiocima Sajma, prema Cvetkovićevim rečima, pažnju uvek privlači i mehanizacija koja nije baš uobičajena na srpskim njivama, a prodaje se po vrtoglavo visokim cenama.

- Naravno da će među ponuđenim mašinama, kao i svake godine, biti "Holmerov" kombajn T4 za šećernu repu, koji košta oko 600.000 evra, a tu je i "džon dir" traktor za 300.000 evra - precizira Cvetković. - Predstavićemo i jedinu samohodnu multifunkcijsku mašinu na svetu, koju stručnjaci najavljuju kao apsolutni hit. Osnovna funkcionalnost joj je da radi kao samohodna prskalica, a pritiskom na dugme u kabini, pretvara se u samohodni rasturivač granulisanog đubriva.