DA mnoge opštine u Srbiji ne mogu da se izbore sa savremenim problemom e-uprave, pokazuje poslednji konkurs Fonda za lokalne samouprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Iz 120 lokalnih samouprava stigao je 171 projekat, a od 59 onih koji su dobili novac, njih 18 će uložiti u nabavku informacionih tehnologija.

Najviše novca za ove svrhe dobiće Novopazarci - oko 4,7 miliona dinara, zatim Bačka Topola - 4,6, Merošina - 4,5, Kraljevo 3,9 miliona dinara... Svi oni su kao jedan od gorućih problema svoje opštine naveli unapređenje i modernizaciju e-uprave.

- Veliki broj poreskih obveznika u Negotinu je na privremenom radu u inostranstvu, što stvara veliki problem pri uručivanju poreskih rešenja - kažu u MDULS. - Samo sedmoro zaposlenih radi u tamošnjoj poreskoj upravi, i to u programima koji su veoma stari, i uspeli su da lane podele 19.506 rešenja, kao i 17.693 ona za naplatu eko-takse. Postojeće softversko rešenje nema mogućnost izlaženja na veb, preko sajta opštine i android aplikacije. Usluge su spore, građani nezadovoljni, a naplata zbog toga manja.

Zato su Negotinci konkurisali za sredstva iz Fonda za lokalne samouprave za nabavku novog programa, koji radi Institut "Mihajlo Pupin", a koristi ga najveći broj opština i državnih institucija u Srbiji. Iznos od gotovo 3,2 miliona dinara, tvrde u Opštinskoj upravi, olakšaće život svima.

PROČITAJTE JOŠ - E-uprava i reforma administracije: Ukida se sedam miliona papira

Žitorađa spada u grupu nedovoljno razvijenih opština, čiji je stepen razvijenosti 60 odsto od republičkog proseka. Sa novom računarskom opremom koja će stići od novca dobijenog iz Ministarstva, Opštinska uprava biće u mogućnosti da primeni zakon o ZUP i EZUP.

ODBORNIKE BROJE "PEŠKE" U Bačkoj Topoli javno glasanje se i dalje odvija dizanjem ruke, a posle svake tačke dnevnog reda prebrojavaju se odbornici i utvrđuje kvorum, što znatno usporava rad. Materijali se odbornicima dostavljaju u štampanom obliku, što je bespotrebno trošenje novca.

- U Kniću je planirano da se novac potroši na to da se sva poslovna, projektna i finansijska dokumentacija prenese s papirnog na elektronski oblik - kažu u MDULS. - Na taj način smanjiće se neracionalno trošenje ljudskih i materijalnih resursa i neefikasan rad.

I Jagodinci su isplanirali da završe izradu servisa e-uprave kojim će biti ostvarena jednosmerna interakcija sa građanima i privrednim subjektima, a osim informacija o samom postupku, moći će i da preuzmu formulare i obrasce za njegovo pokretanje. Sve usluge grada Jagodine biće predstavljene i na nacionalnom portalu e-uprave. Iz opštinske uprave obećavaju da će im novi projekat omogućiti uštedu vremena, brže obavljanje poslova i transparentan rad lokalne administracije.

Računari u Osečini imaju operativni sistem Windows XP, koji je odavno izgubio tehničku podršku "Majkrosofta". Planirali su da novac potroše za prelaz na novi softver za obračun poreza, kao i kupovinu skenera i štampača. U Inđiji će sredstva da upotrebe za opremu koja će im omogućiti transparentnije vođenje sednica i donošenje odluka u koje će imati uvid građani i privrednici. Tako bi i birači mogli lakše da kontrolišu svoje predstavnike u lokalnom parlamentu.


SISTEM 48 SATI

U Beloj Palanci su nagomilani problemi u vezi s putnom, saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom, a posebno sa snabdevanjem zdravom pijaćom vodom. Zato oni od dobijenog novca iz MDULS žele da uvedu "sistem 48 sati", koji će omogućiti da građani zahteve i molbe podnesu mejlom ili popunjavanjem onlajn formulara. Svaki građanin će u roku od dva dana dobiti odgovor na postavljeno pitanje, a sistem će raditi 24 časa.