KO želi da pazari neko od skupocenih plovila koja su izložena na 40. jubilarnom međunarodnom sajmu nautike, lova i ribolova u Beogradu moraće da požuri jer je većina najeksluzivnijih modela već prodata.

- Ne pamtim ovo - kaže za "Novosti" Goran Vasić iz beogradske kompanije "Goga jahting klub" - nabavili smo početkom godine 21 skupoceno plovilo a već smo 14 prodali. A tek je april!

PROČITAJTE JOŠ - Beogradski sajam: Najskuplje jahte već otplovile!

I najskuplja jahta izložena na ovogodišnjem sajmu, koju prodaje ova kompanije, vredna 420.000 evra (bez PDV) "monterej 378" je dobila vlasnika još pre početka sajma.

- Ovo je do sada najglamurozniji Sajam nautike - ocenjuje direktor ove manifestacije Filip Kocić. - Izlaže više od 80 koji su pod kupole Hale 1 dovezli više od 100 plovila. Tu su izlagači iz naše zemlje, ali i iz Italije, Turske, Slovenije, Hrvatske, crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ - Sajam nautike: Mali gumeni čamac 990 evra

Mnogi poznati svetski brendovi poput "Montereja", "Benetoa", "Antaresa", "Sio reja" su tu. Velika je ponuda svih mogućih plovila, od onih vrednih nekoliko stotina evra do onih čije cifre kod običnog posetioca izazivaju samo uzdahe.

Bogata je ponuda i brodskih i vanbrodskih motora, prateće opreme.

Ono što posebno raduje je činjenica da je sve više naših preduzeća koja izrađuju čamce, jahte, prateću opremu.

Među najlepšim, svakako najupečatljivijim plovilima je i jahta - trimaran koju pravi kompanija "Como bouts" iz Jagodine! Radi se o devet metara dugom plovilu opremljenom poput najluksuznijih jahti. U suštini to je ploveći apartman sa luksuznim enterijerom...


- Sve što vidite je delo domaće pameti i ruku - kaže Vuk Vasić, sin vlasnika ove jagodinske firme koja zapošljava 30 ljudi. - Radi se o trenutno najpopularnijem tipu plovila "haus-bout" koje smo počeli da pravimo u oktobru 2017. godine.

Vrednost ovog prvenca Jagodinaca, inače kompanije koja se bavi izradom pločastog nameštaja, iznosi oko 120.000 evra.

- Srbija mora da iskoristi svoje prednosti. Da se dokaže kao zemlja zdrave prirode, hrane, da postane popularna i kao destinacija za nautički turizam - rekao je, između ostalog, otvarajući sajmove nautike i hortikulture Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. - Mi ćemo i dalje nastaviti da državnim podsticajima omogućavamo našim malim proizvođačima da od svog rada pristojno žive.

Osim sajma nautike, lova i ribolova, istovremeno se održava i sajam hortikulture "Najlepša bašta u centru grada" sa izložbom cveća, lekovitog bilja, baštenskih i parkovskih mašina, prateće opreme, ali i izložba organske hrane.

Cena ulaznice koja važi za oba sajma je 300 dinara, a sat parkiranja je 100 dinara.

Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova, sem poslednjeg dana, 7. aprila, kada se sajam zatvara u 18 sati.


NAUTIKA ŠANSA ZA 5.000 LjUDI

SRBIJA ne koristi ono što joj je priroda podarila i propušta šansu da postane nautička velesila.

- Imamo reke, jezera, šljunkare, bare, ali ih ne koristimo. Sve stručne studije pokazuju da bismo mogli, uz neznatna ulaganja, da zaposlimo vrlo brzo 5.000 ljudi i da postanemo jedna od četiri najjače nautičke regije u Evropi - kaže Krsta Pašković, predsednik društva "Propeler Dunav" i član brojnih međunarodnih nautičkih organizacija.

Lepa vest je da će Beograd, veoma brzo, zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine i turizma, dobiti četiri mala pristana za nautičare.

"BERETA" OD 520.000

I NA štandovima dela sajma namenjenog lovu i ribolovu je mnogo domaćih proizvoda. Vredne i umešne zanatlije prave svetski prepoznatljive voblere (mamce za ribolov), noževe, drugu raznu opremu za lov i ribolov.

U ponudi je i veliki broj oružja najpoznatijih svetskih proizvođača. Zapazili smo, na primer, skupocenu lovačku pušku koju proizvodi "Bereta" vrednu 520.000 dinara, ali i neverovatnu ponudu opreme za ribolov.

Tu su i štandovi Lovačkog saveza Srbije, ali i izložbeni prostor sokolara Srbije...