UPIS nepokretnosti u zemljišne knjige, po trenutnim procedurama, može da traje i do 15 godina. Pred poslanicima će se uskoro naći Predlog izmena zakona o postupku upisa u katastar. Cilj je da na kraju reforme, kupci stana ili kuće svoje vlasništvo, umesto preko šest šaltera, ozvaniče jednom posetom notaru. Nadležni uveravaju da će pojednostavljeni proces - biti jeftiniji.

Predlog novog zakona predviđa da od 1. jula ove godine notar ima uvid u katastar nepokretnosti, overava ugovor o kupoprodaji, digitalizuje ugovor, overava ga i šalje u Republički geodetski zavod. RGZ upisuje nepokretnost u katastar. Kada šalje ugovor u RGZ, notar će od Geodetskog zavoda tražiti procenu vrednosti nepokretnosti. Da bi notar popunjavao i poresku prijavu za plaćanje poreza na apsolutna prava, ovu mogućnost mora da predvidi i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji se, takođe, upravo menja.

- U reformu smo krenuli pre nekoliko meseci - istakla je u ponedeljak premijerka Ana Brnabić, posle obilaska Republičkog geodetskog zavoda. - Ovo je jedna od najkompleksnijih reformi i verovatno, uz reformu zdravstva, jedna od najvažnijih za građane Srbije. Radimo i na uvođenju adresnog registra, jer više od tri miliona ljudi nema potpunu adresu. U Loznici, koja je bila pilot-projekat, 697 ulica je dobilo ime. Predviđeno je da će do 1. oktobra biti završen elaborat za celu Srbiju, a procenjuje se da će 45.000 ulica dobiti ime. Trebalo bi do sredine sledeće godine da završimo čitav posao.

Pročitajte još - Notarima je 40 kvadrata kao vila

Izmenom Zakona o upisu u katastar polako se posao procene vrednosti imovine, koju trenutno radi Poreska uprava, ustupa Republičkom geodetskom zavodu. Na početku, katastar će slati procenu vrednosti za prometovane nekretnine, ali će od 2020. godine biti u mogućnosti da radi masovnu procenu vrednosti nekretnina. Tada će se njihovi podaci koristiti i prilikom određivanja poreza na imovinu.

DOBAR KVARTAL PRVI kvartal ove godine je bio ekonomski vrlo dobar. Imali smo jak januar, malo slabiji februar i jak mart - istakla je u ponedeljak premijerka Ana Brnabić. - U predviđenim smo okvirima od 3,9 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda. Plan nam je 3,5 odsto rasta u ovoj godini, tako da sam zadovoljna stanjem u kasi. Takođe, imali smo planiran deficit od 32 milijarde dinara, a u petak smo imali suficit od 6,5 milijardi dinara. Rezultat je bolji za više od 38 milijardi dinara.

Konkurs za prijem 567 novih mladih stručnjaka u RGZ biće raspisan 4. aprila. Kadrovsko ojačanje neophodno je da bi se okončala reforma katastra i da bi od 2020. zaživeo u elektronskom obliku.

- Na polovini smo projekta sa Svetskom bankom - rekao je u ponedeljak Borko Drašković, direktor RGZ. - Tri su faze reforme, a cilj je da naši podaci budu efikasniji, dostupniji i transparentniji.


RUŠI SE KAFANA NA PANČIĆU

MINISTARSTVO građevinarstva izdalo je rešenje za rušenje ugostiteljskog objekta na vrhu Kopaonika. Za objekat koji je nikao u zaštićenom delu prirode niko nije tražio dozvolu za gradnju. Premijerka Ana Brnabić u ponedeljak nije želela da razmatra pitanje ko je inevstitor nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata:

- Nije važno čiji je, jer su svi građani jednaki pred zakonom .

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, je objasnila da je investitor podneo zahtev za legalizaciju, ali da ne ispunjava više preduslova, tako da je taj zahtev odbijen.