PROBIJANjEM tunela "Brančić", koji je predstavljao najveći problem na deonici auto-puta od Ljiga do Lajkovca, ispunjeni su svi uslovi da do kraja godine imamo kompletno završenu trasu puta od Čačka do Obrenovca, dok će godinu kasnije ovaj auto-put biti pušten i do Surčina, a do 2021. godine biće kompletiran do Požege.

Pročitajte još - Vučić: Ostvarićemo plan i cilj 1.200 km autoputeva u Srbiji

Ovo je danas prilikom probijanja leve cevi tunela "Brančić" kod Ljiga rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zahvalio kineskoj kompaniji "Šan dong", izvođaču radova, kao i radnicima "Energoprojekt-niskogradnja", koja je glavni podizvođač na potezu od Ljiga do Lajkovca, trasi dugačkoj nešto više od 24 kilometra.

- Nije bilo teže prepreke na auto-putu od Ljiga do Preljine od ovog tunela. Zahvaljujući radu i marljivosti radnika i našoj kineskoj braći, taj problem je rešen. Ovo je jedan od najvećih tunela u Srbiji, dužine skoro kilometar - kazao je predsednik Vučić. - Završetkom ovih radova i puštanjem u saobraćaj ovog dela auto-puta, stvorena je prilika da u ovaj deo Srbije dolazi više investitora, te da se poveća standard ovdašnjih žitelja. Jedna nemačka kompanija tek kada je saznala da će auto-put biti izgrađen od Čačka do Beograda, odlučila je da investira u Čačak i da otvori firmu koja će zaposliti skoro 1.500 ljudi.
Pročitajte još - Vučić: Nisam sudija ni tužilac, ali završićemo gradnju svih puteva koje smo počeli


U tunel "Brančić" investirano je 37 miliona dolara, a svakodnevno je na njemu radilo 280 radnika i to u tri smene. Loši geološki uslovi usporili su radove. U severnom delu tunela, a ispostavilo se da se radi o dve potpuno različite polovine tunela, naišli smo na veoma loš geološki materijal za gradnju tunela - glinu, pesak, kamen i vodu, sve to u kombinaciji. Događalo se da nam pada čelo tunela, pada podgrada, jer su bili veliki pritisci zemlje - rekao nam je Desimir Maksimović, direktor gradilišta ispred "Energoprojekta", ističući da mu je ovo 15. tunel na kojem radi, ali i najproblematičniji.

Pročitajte još - VUČIĆ IZ BERLINA: Od teških odluka zavisiće naš put ka EU! Ako rast BDP bude 4 odsto biće rasta plata i penzija

Pročitajte još - Idu kod Vučića da traže put

Širina tunela u jednoj cevi je deset metara, svaka cev ima po dve kolovozne trake. Cevi će na tri mesta povezivati tri vezna hodnika, a tunel će biti opremljen video-nadzorom, saobraćajnom signalizacijom, LED rasvetom..., po najsavremenijim evropskim standardima.


PRIVREDNI RAST 3,9 ODSTO

PREDSEDNIK Vučić izjavio je da državna kasa u prvom kvartalu beleži suficit i da će privredni rast prema prvim procenama iznositi 3,9 odsto. On je rekao da je dobro krenula 2018. i da će to omogućiti da bude mnogo više novca za ulaganje u infrastrukturne projekte, za povećanje plata i penzija i bolji život građana:

- Bićemo za 270 miliona evra bolji od onoga što smo planirali.


Pročitajte još - Na Koridoru kao usred leta (FOTO)