U OVU nedelju kročili smo sa zvaničnim srednjim kursom od 118,03 dinara za evro, što je za dve pare više u odnosu na petak. Krajem protekle sedmice na međubankarskom tržištu je postojao nagoveštaj da bi evro mogao da "sklizne" i ispod 118 dinara, ali to se nije dogodilo.

Pročitajte još: Karni: Kriptovalute pokazuju sve znake finansijskog balona

- Dinar je od početka godine ojačao za 0,4 odsto prema evru, a NBS je od početka godine, zaključno sa 1. martom, na međubankarskom deviznom tržištu kupila 270 miliona evra i prodala 180 miliona evra - ističu u Narodnoj banci Srbije.

Nakon pritisaka ka slabljenju domaće valute u januaru kao rezultat delovanja privremenih, sezonskih faktora, od februara je ponovo dominantan efekat dobrih domaćih makroekonomskih pokazatelja.

Pročitajte još: Plate veće, ali i dalje male

- Pritisci ka jačanju dinara u februaru i početkom marta rezultat su povećanog interesovanja stranih investitora za ulaganje u dugoročne dinarske državne obveznice, što ukazuje na njihovo poverenje u dugoročne perspektive naše ekonomije - ističu u NBS. - Narodna banka Srbije je u februaru na međubankarskom deviznom tržištu kupila 180 miliona evra, neutrališući na taj način u potpunosti efekat prodaje deviza iz januara. Jer, upravo u tom mesecu Narodna banka prodala je 180 miliona evra. To potvrđuje opredeljenje NBS da nepristrasno interveniše u oba smera i da u povoljnim periodima stvara odbrambeni sistem, odnosno za potencijalne negativne šokove iz međunarodnog okruženja.