GEOGRAFSKO poreklo, razvoj oznaka kvaliteta hrane, unapređenje srpskog poljoprivrednog izvoza i modernizacija sistema upravljanja vodama, samo su neke od tema o kojima su razgovarali u petak predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Organizacije za hranu i poljoprivredu i Evropske banke za obnovu i razvoj. Oni su tom prilikom potpisali i Memorandum o razumevanju, s ciljem dalje saradnje na planu jačanja srpskog agrobiznis sektora.

- Zadovoljan sam zbog uspešnog partnerstva sa FAO i EBRD poslednjih godina, a novi sporazum potvrđuje uzajamnu dobru volju i interesovanje za dalje korišćenje tih prednosti - kazao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

PROČITAJTE JOŠ - Više novca agraru

Kako je rečeno na skupu, srpski sektor žitarica i uljarica od vitalnog su značaja za privredu zemlje, koji zapošljava više od 180.000 ljudi i učestvuje sa znatnim udelom u prihodima od izvoza. Naša zemlja je postala jedan od najvećih izvoznika kukuruza u Evropi.

Prema novom sporazumu, FAO i EBRD će nastaviti da podržavaju napore za ubrzanje rasta poljoprivrednog izvoza Srbije. To će jednim delom obuhvatiti jačanje kapaciteta "Udruženja žita Srbije" u oblasti analize tržišta i rešavanja proizvodnih i trgovinskih problema.