NjIHOV dogovor oko "minimalne" cene remonta vagona za potrebe obrenovačke Termoelektrane "Nikola Tesla" trebalo je da obezbedi "maksimalnu" zaradu. To je bila svrha dogovora privrednih društava MIP-RŠV iz Ćuprije, "Inter-mehanika" iz Skorenovca, "Tatravagonka bratstvo" iz Subotice i "Šinvoz" iz Zrenjanina, za remont vagona marke "arbel", koje je otkrila Komisija za zaštitu konkurencije.

Antimonopolska komisija je utvrdila da su se ove firme dogovorile o ponuđenoj ceni i zato ih kaznile sa ukupno 10,9 miliona dinara.

- Cilj "nameštene ponude" bio je da svaki ponuđač, unapred dogovorenom ponuđenom najnižom cenom, ostvari maksimalno mogući profit iz posla - navode u Komisiji za zaštitu konkurencije. - I to bez rizika da će u procesu nadmetanja sa drugim ponuđačima ostati bez partije ili da bi zbog dobijanja posla morati da ponudi znatno nižu cenu od one koja je postignuta dogovorom.

PROČITAJTE I: Milijarda za remont vagona

NAJVIŠE "ŠINVOZU" PREDUZEĆU MIP-RŠV određena je kazna od 2.320.480 dinara, "Inter-mehanika" će morati da plati 1.475.000, "Tatravagonka bratstvo" - 2.138.900, a "Šinvoz" - 4.975.020 dinara. Kazne će morati da podmire u roku od tri meseca, uplatom u budžet Srbije.

Ovim dogovorom ponuđača u javnoj nabavci eliminisana je konkurencija među njima. A termoelektrana bi bila prinuđena da za ovu uslugu remonta vagona za ugalj plati više nego da su se međusobno nadmetali i da je među njima bilo konkurencije. Time je, smatraju u antimonopolskoj komisiji, oštećen i republički budžet.

U komisiji ističu da su utvrdili da restriktivni sporazum postoji na osnovu ekonomskih pokazatelja kao što su statistički podaci i analiza ponuđenih cena. Kontrola zaključenih ugovora među ovim firmama nije bila najavljena, ali je potvrdila indicije da između njih postoji - dogovor kada su cene njihovih usluga u pitanju.

U komisiji ističu da su propisali blaže kazne zbog saradnje tokom kontrole.

- U toku celog trajanja ispitnog postupka, stranke su sarađivale sa Komisijom u cilju bržeg, efikasnijeg i ekonomičnijeg okončanja postupka, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost prilikom utvrđivanja konačnog iznosa mere zaštite konkurencije - kažu u Komisiji.