OD STALNOG DOPISNIKA MOSKVA

Srbi koji rade u Rusiji već su obeležili glavni sportski događaj planete u 2018. - Svetsko prvenstvo u fudbalu. Zapravo, već su ga pokrili. Bukvalno! Premijerni meč Rusija - Saudijska Arabija 14. juna od 16 časova, kojim će biti otvoreno SP, igraće se na renoviranom "Lužniki" stadionu u velikom parku, uz reku Moskvu, a aluminijum za prekrasno napravljen i ukrašen krov, kao i VIP ložu je stigao iz Srbije, iz valjaonice u Sevojnu!

Glavni arhitekta koji se bavio rekonstrukcijom Sergej Čoban odabrao je baš srpski aluminijum, jer je bio kvalitetniji od onog koji su nudili konkurenti iz Rusije i Zapadne Evrope. Iz Sevojna je bilo dovezeno oko 280 tona aluminijuma super kvaliteta. Trajnost aluminijuma iz "Impol-Sevala" je 50 godina, a garancija je na 20 godina. Pohvaljeni su i zaposleni u valjaonici u Sevojnu, koji su na vreme ispunili sva obećanja precizirana ugovorom.

Nenametljivom direktoru predstavništva "Impol-Sevala" u Moskvi Milošu Popoviću bilo je, naravno, drago da sluša komplimente arhitekte Čobana i investitora, jer je to najbolja preporuka i vrlo jaka referenca za dobijanje i drugih poslova.

Crteži koji se vide na aluminijumu umetnica je radila šest meseci. Slike su kasnije kompjuterski preslikane i perforirane na aluminijumske ploče tako da sve impresivno deluje. Vidi se da domaćini nisu štedeli novac da arena u kojoj će biti otvaranje i zatvaranje šampionata izgleda prelepo.

PROČITAJTE JOŠ - Užičani uložili u pogone

PODRŠKA PROTIV BRAZILA VELIKI broj Srba koji živi i radi u Rusiji već se "naoštrio" da sa tribina navija za našu reprezentaciju. Najveću podršku reprezentativci mogu očekivati u Moskvi, jer je tu i najveća koncentracija naših zemljaka. Već sada se može reći da će na tribinama stadiona "Otkritje arena" protiv Brazila 27. juna biti mnogo srpskih zastava.

Aluminijum iz Sevojna je postavljen i na stadionu "VTB arena" u Moskvi, a u Belorusiji na stadionu tamošnjeg Dinama u Minsku. Krasi i međunarodne aerodrome u Rostovu na Donu, Volgogradu, Permu i ogromnom moskovskom aerodromu "Domodedovo".

Naši građevinari koji rade u Moskvi uredili su više stanica podzemne železnice, kao što su "Lomonosovski prospekt", "Ramenki", zatim "Mičurinski prospekt" i desetak drugih. U uređenju svih tih metro stanica korišćen je i aluminijum iz Sevojna. Srbi su gradili i nove hotele koji će primiti ljubitelje fudbala ovog leta.

Mnogi turisti će sigurno doći i u park Zarjađe, par stotina metara udaljenom od zidina Kremlja, tamo gde je nekada bio najveći hotel u Evropi "Rosija". Nedavno je u tom parku i rekreacionoj zoni u blizini Crvenog trga bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa svojim ministarskim timom.


PROČITAJTE JOŠ - Vučić zahvalio Putinu na gostoprimstvu


Razgledajući taj park i objekte koji se tamo nalaze Vučić i delegacija iz Srbije bili su oduševljeni. Posebno im se svideo film o Moskvi snimljen iz vazduha, a posetilac koji sedi u posebnoj stolici ima osećaj da leti nad ruskom prestonicom. Sve aluminijumske konstrukcije u tom parku napravljene su u Sevojnu.

Za doček gostiju na šampionatu posebno se pripremaju srpski ugostitelji. U Moskvi, Jekaterinburgu, Sankt Peterburgu, ali i drugim gradovima koji će ugostiti najbolje fudbalske reprezentacije radi tridesetak srpskih restorana. Najviše je takvih restorana u Moskvi, a najpoznatiji je onaj nedaleko od Ambasade Srbije u Mosfiljmovskoj ulici, u nekadašnjoj zgradi Komercijalno-tehničkog biroa Jugoslavije. Taj restoran decenijama vodi izuzetno sposobna Perka Tešović, pa ga mnogi zovu "Kod Perke".

Dok su radili u Moskvi proslavljeni košarkaški trener Dušan Ivković, zatim fudbalski Slavoljub Muslin i Dika Stojanović, kao i odbojkaški Zoran Gajić, često su dolazili kod Perke zbog dobre domaće hrane i prijatnog i visokoprofesionalnog osoblja. Bez preterivanja se može reći da je Perka jedna od legendarnih osoba u srpskoj dijaspori u Rusiji. Ona je prava ugostiteljska enciklopedija koja poznaje mnogo srpskih, ali i ruskih gostiju. Među njenim omiljenim čestim gostima su poznati ruski filmski režiseri Stanislav Govoruhin i Karen Šahnazarov, direktor "Mosfiljma". Kroz taj restoran prodefilovalo je mnogo ambasadora i drugih diplomata.

Restoran kod Perke ima jednu od najleših terasa u Moskvi, gde gosti mogu da vide kako se na ražnju okreću prasad i jagnjad.

UPEČATLjIVO Crteži za krovnu konstrukciju su rađeni šest meseci, pa

kompjuterski preslikani


- Kod nas, osim Srba, dolazi mnogo Rusa, a verujem da će biti puno gostiju za vreme šampionata. Nas raduje kad naši gosti stranci ne gledajući u jelovnik naručuju srpsku hranu, što je dokaz da im se sviđa i da su je više puta jeli. Osim hrane moći će da naruče srpska vina i rakije - kaže Perka. Taj restoran ima srpskog kuvara i poslastičara koji sprema naše kolače, a mnogi gosti za svoje proslave naručuju čuvenu Perkinu tortu "Moskva".

JUGONOSTALGIČARI KOD KARIĆA

ZA one koji vole dobru hranu, a i dalje imaju nostalgiju prema nekadašnjoj zemlji odličan je izbor restoran "Jugoslavija" koji se nalazi u poslovnom centru "Braće Karić", nedaleko od kultnog pozorišta na Taganjki. Čovek sa bezbroj ideja, veteran među Srbima u Rusiji, Dragomir Karić, uredio je svoj restoran zaista na originalan način. Svi tanjiri, kao i šolje za kafu i ostalo porculansko posuđe ima na sebi zlatni grb sa buktinjama koji je nekada imala Jugoslavija. Na zidovima su fotografije nekadašnjih proslavljenih glumaca i pevača.

ATRAKTIVNO Sve aluminijumske konstrukcije u parku "Zarjađe" su iz SevojnaKad bi se napravio spisak ljudi koji su boravili u tom restoranu, od političara, glumaca, pevača pa do sportista mogao bi mu se dati status istorijskog mesta ili u najmanju ruku muzeja. Među nekadašnjim gostima su i današnji predsednici država.

Među boljim mestima u Moskvi gde se nude srpska hrana i piće su svakako i tri restorana "Tesla". Ambiciozni vlasnici povremeno dovode vrsne muzičare iz Beograda koji oduševljavaju ne samo Srbe, već i brojne Ruse.

TITOVE KREMPITE

ZA veliki fudbalski praznik već su spremni i u restoranu "Jugos" u Donskoj ulici u širem centru Moskve, čiji je vlasnik Mladen Došljak. Taj restoran je poznat i po tome što su u "Jugos" dolazili da gledaju tenis najvatreniji navijači Novaka Đokovića. Mladenov sin Dušan je profesionalni fudbaler koji je donedavno igrao u Švedskoj, pa je taj vredni ugostitelj već kupio ulaznice za utakmice koje će se igrati u Moskvi. U "Jugos" često navraćaju vođe navijača Spartaka, pa se sa pravom može reći da je to sportska kafana. U mladosti je Mladen Došljak radio jedno vreme u Karađorđevu, pa se u restoranu "Jugos" prave najbolje krempite u Moskvi, po receptu Titovih kuvara i poslastičara. Za visoki kvalitet roštilja brine se kuvar Novi- ca Stojanović, rodom iz Predejana.