KOMPANIJA "MPC grupa" Petra Matića i holandskog investicionog fonda Centurio venture capital B.V. postala je vlasnik tržnog centra "Merkator Beograd" u Novom Beogradu za 46 miliona evra, nezvanično saznaju "Novosti".

PROČITAJTE JOŠ: Za svaku petu nekretninu se ne plaća porez

Prema informacijama do kojih je došao naš list, određenim delom dobijenih para biće podmireni krediti kompanije "Merkator" bankama, a ostatak će otići za obaveze koje ova trgovinska kuća ima prema dobavljačima.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić sa predsednikom "Hbis grupe" o Železari

Komisija za zaštitu konkurencije je odobrila kompaniji MPC preuzimanje i koncentraciju na "tržištu upravljanja i raspolaganja maloprodajnim prostorom". Ovu transakciju su potvrdili i u kompaniji "Merkator S":

- Poslovne operacije kompanije "Merkator S" potpuno su transparentne, što će biti i pomenuta, ukoliko dođe do realizacije posla. Istina je da postoji mogućnost prodaje "Merkator centra" na Novom Beogradu, u cilju koncentracije finansijskih sredstava kompanije u korporativni biznis kompanije "Merkator S", odnosno u maloprodaju.

KVADRATA 22.000 I 70 LOKALA Tržni centar "Merkator Beograd" ima 22.000 kvadrata i 70 lokala. Otvorili su ga 2002. godine tadašnjii ministri spoljnih poslova SR Jugoslavije i Slovenije Goran Svilanović i Dimitrij Rupel. To je bio najveći objekat slovenačke trgovinske kuće u Evropi.

Zvanično iz "Merkatora S" nisu hteli da obelodane za koliko je prodat tržni centar u Novom Beogradu. Ističu da je to deo strategije "Merkator grupe" koja je usvojena 2014. godine, a što je bio i sastavni deo plana restrukturiranja ove kompanije iz aprila ove godine.

- Pomenuti poslovni koraci idu u pravcu dalje ekspanzije naše maloprodajne mreže koja je, samo u poslednjih godinu dana, ojačana za 11 potpuno novih objekata i 33 renovirane prodavnice širom Srbije - kažu u "Merkatoru S".

- Važno je istaći da će "Merkator" hipermarketi, na zadovoljstvo svih naših kupaca, ostati važan deo naše trgovinske mreže.

Petar Matić Foto Petar Milošević

"MPC grupa" poznata je po gradnji i upravljanju nekretninama. Tako upravljaju kvadratima "Ušće šoping centra", "Imo autlet centra", kao i poslovnim prostorima koje izdaje u užem centru Beograda - "H&M", stambeni objekat Oaza i nekoliko tržnih centara u Srbiji.