PET kandidata su najozbiljniji "igrači" za poziciju generalnog direktora "Pošte Srbije". Kako "Novosti" nezvanično saznaju, osim trenutnog vršioca dužnosti direktora ovog javnog preduzeća Mire Petrović, za funkciju su zainteresovani i Mihailo Jovanović, sadašnji direktor Kancelarije za IT i e-upravu Vlade Srbije, ekonomista Dejan Radenković, privrednik i narodni poslanik SPS, zatim Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, inače već zaposlen u "Pošti" na mestu direktora funkcije pravnih poslova i upravljanja nepokretnostima, kao i Željko Ivanji, zaposlen na poziciji Dimitrijevićevog zamenika, nekadašnji kadar G17plus, sada u Srpskoj narodnoj partiji.

Svim ovim kandidatima je zajedničko značajno radno iskustvo na rukovodećim funkcijama u "Pošti Srbije". Konkurs za direktora ovog javnog preduzeća objavljen je proletos. Prvi, pisani deo testiranja obavljen je pre nešto više od mesec dana. Zadatke je rešavalo 26 kandidata, a sve njih, u narednom periodu, očekuje i usmeni deo testiranja. Potom komisija za sprovođenje konkursa Vladi Srbije predlaže najviše tri kandidata. Konačnu odluku donosi upravo - Vlada.

PROFITABILNI "POŠTA Srbije" je jedno od najprofitabilnijih javnih preduzeća u našoj zemlji. Lane je upisalo neto dobit od 3,47 milijardi dinara. Kompanija upošljava 14.944 radnika i osim poštanskom delatnošću, bavi se i platnim prometom, zastupanjem i posredovanjem u osiguranju, zatim telekomunikacijama - kablovskim i ostalim uslugama, računarskim programiranjem, brokerskim poslovima sa hartijama od vrednosti, drumskim prevozom tereta, iznajmljivanjem nekretnina...

- Veoma sam angažovan u vladinoj Kancelariji za IT i e-upravu, kao saradnik premijerke Ane Brnabić i trenutno ne razmišljam o konkursu za direktora "Pošte" - rekao je "Novostima" Mihailo Jovanović, potvrđujući da se na konkurs za direktora "Pošte" prijavio još proletos, kao i da je bio na prvom krugu testiranja. - Ako me budu pozvali, tada ću razmišljati o tome.

Jovanović je, inače, diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a doktor je ekonomskih nauka. Ima 20 godina profesionalnog iskustva u "Telekomu" i "Pošti Srbije" gde je u kontinuitetu poslednjih 14 godina bio u najvišem bordu direktora odgovoran za informacione tehnologije, elektronske komunikacije i razvoj. Sada rukovodi novoformiranom vladinom Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Željko Ivanji, trenutno zamenik direktora funkcije pravnih poslova i upravljanja nepokretnostima u "Pošti Srbije", takođe je "u igri" za poziciju čelnog čoveka "Pošte". Na konkurs se, kaže, prijavio i bio na prvom krugu testiranja održanom 23. oktobra.

- Do 2012. godine sam bio direktor direkcije za strategiju u ovom javnom preduzeću, a na rukovodećim pozicijama u "Pošti" sam oko 15 godina. Diplomirao sam pravo i master sam ekonomije i što je najvažnije: treća sam generacija poštara u porodici - rekao je Ivanji u izjavi "Novostima".

Da se kandidovao za poziciju prvog čoveka "Pošte" potvrdio je i Dejan Radenković. Ovaj magistar ekonomije, član predsedništva Socijalističke partije Srbije i narodni poslanik, ima veliko iskustvo u privredi, a radio je i na rukovodećim pozicijama u "Pošti Srbije".

Vladimir Dimitrijević, Željko Ivanji, Mira Petrović, Dejan Radenković, Mihailo Jovanović

- Konkurisao sam za mesto direktora - kratko je potvrdio u izjavi "Novostima", dodajući da je bio na prvom krugu testiranja.

Ime još jednog kandidata viđeno je u najužem krugu za rukovodećeg direktora "Pošte". Vladimir Dimitrijević je predsednik Republičke izborne komisije i trenutno je zaposlen u "Pošti Srbije" na poziciji direktora funkcije pravnih poslova i upravljanja nepokretnostima.