TRENUTNI devizni kurs odraz je postignute finansijske i političke stabilnosti u Srbiji, i dinar je sve traženiji - izjavila je u sredu guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ukazujući na značaj finansijske i političke stabilnosti.

Tabakovićeva je, na predstavljanju najnovijeg izveštaja o inflaciji, istakla da niko nema razloga da ne veruje i da se boji toga šta stoji iza jačanja dinara.

- Iza jačanja dinara stoje realna kretanja i one promene u koje mnogi ne žele da poveruju, ali ipak poveruju kada plaćaju ratu kredita - istakla je guverner NBS. - Žao mi je što ne mogu tu istu veru da je dinar ojačao i da je Srbija na dobrom putu, da vide i u cenama srazmerno jačanju dinara.

Tabakovićeva je dodala da ta situacija nije specifična samo za Srbiju i napomenula da su dva istraživača 2017. godine objavila studiju o rastu marži najmoćnijih kompanija.

PROČITAJTE JOŠ - Kome koristi što je dinar sve jači

- Istraživanje je pokazalo da je od 1950. do 1980. godine rast marži stagnirao, i iznosio je oko 20 odsto, da bi od 1980. do 2014. rast marži najjačih trgovinskih kuća bio podignut sa 18 na 67 odsto - rekla je ona i dodala da u tome treba tražiti razloge zašto cene proizvoda ne padaju, iako dinar jača.

Nova procena NBS je da će strane direktne investicije u Srbiji ove godine iznositi 2,1 milijardu evra, a ranije je prognoziran priliv bio od 1,7 milijardi evra.