KOMPLETNA obnova deonice pruge Beograd - Bar, od Vreoca do Valjeva, u punom je jeku. Na gradilištu, na raznim lokacijama, istovremeno bude i po petnaestak ekipa. Sve se odvija po planu, čak i miholjsko leto ide naruku majstorima, pa se očekuje da novim šinama prvi vozovi krenu, kako je i planirano, već sredinom novembra, a za putovanje od Resnika do Valjeva biće potrebno skoro triput manje vremena.

Ruskim kreditom obnovljeno je bukvalno - sve. Na 77 kilometara pruge od Resnika do Valjeva postavljaju se nove šine uvezene iz Austrije i betonski pragovi domaće proizvodnje. Na toj trasi, uključujući i koloseke na železničkim stanicama, biće instalirani novi signalno-sigurnosni uređaji, te stotine kilometara bakarne kontaktne mreže.

PROČITAJTE JOŠ: Putarina od Niša do Bugarske novim asfaltom će se naplaćivati po ovom cenovniku

- Revitalizacija pruge podrazumeva vraćanje na projektovanu maksimalnu brzinu do 100 kilometara na čas, po čemu smo osamdesetih godina prošlog veka bili rame uz rame s modernim evropskim železnicama - kaže Radovan Milovanović, direktor projekta. - Nažalost, zbog događaja koji su zadesili Srbiju, izostalo je blagovremeno održavanje pruga, pa i ove, barske.

NOVI PERONI - Iako projekat nije to predviđao, odlučili smo da u železničkim stanicama umesto starih i dotrajalih postavimo nove perone s takozvanim uvalama za lakši prelazak preko koloseka - kaže Milovanović. - U železničkoj stanici Valjevo smo peron star četiri decenije presvukli sa 2.100 kvadratnih metara novog asfalta. U toku radova na pruzi od Resnika do Valjeva položili smo i cevi u koje će moći da se postave optički kablovi. Uz veće brzine vozova, udobnost i kraće putovanje, putnici će svakako primetiti i uređen prostor pored pruge, bez šiblja, ali i ofarbane mostove.

Zbog dotrajale pruge, na pojedinim delovima od Resnika do Valjeva bile su uvedene takozvane lagane vožnje, brzine od svega 20-30 kilometara na čas, što je, ističe naš sagovornik, potpuno usporavalo saobraćaj. Uz to, putni prelazi su odslužili svoje, za njih nije bilo ni rezervnih delova, pa su godinama bili neispravni.

- U takvim slučajevima železnički propisi nalažu da voz stane i da krene tek kada se mašinovođa uveri da na pruzi nema ničega - kaže Milovanović. - I to je dodatno usporavalo vozove. Sada će na svim putnim prelazima biti nova oprema, rampa će se spuštati automatski, a zvučni i svetlosni signali vozače će obaveštavati na nailazak voza.

Radovi su počeli 6. juna prošle godine, i to prvo u železničkim stanicama, da saobraćaj ne bi bio u prekidu. Prva je rekonstruisana železnička stanica Vreoci. Ti radovi su trajali do sredine jula ove godine. Tada je puštena pruga od Resnika do Vreoca, koja je od 1. decembra 2016. godine bila zatvorena za saobraćaj.

- Ovo su za nas rutinski poslovi, jer ko zna koliko hiljada kilometara nove pruge smo do sada postavili ili starih koloseka zamenili i popravili - kažu majstori iz novosadskog ZGOP-a. - Sve ide po planu, a to nije teško kada su ekipe na gradilištu uhodane, a materijal obezbeđen.

Od Resnika do Barajeva zaštićene su sve kosine koje su odronima povremeno prekidale i ugrožavale saobraćaj. Rekonstruiše se 17 mostova i 12 propusta, kao i sve betonske konstrukcije. Napravljeni su kilometri novih odvodnih kanala, koji će prugu da štite od atmosferskih voda, koje na pojedinim mestima začas mogu da se pretvore u prave bujice.

Kompletna rekonstrukcija ovog dela barske pruge, koja se finansira iz ruskog kredita, procenjena je na oko 80 miliona dolara. Glavni izvođač radova je "RDŽ internacional", ogranak Ruske državne železnice. Većina podizvođača su srpske firme - "Ratko Mitrović", "Unogradnja", "Voreks inženjering", "Pupin", ZGOP, ATM...

PROČITAJTE JOŠ: Novi kilovati sa "Đerdapa"

- Radovi od Vreoca do Valjeva dobro napreduju i očekujemo da prvi voz, kako je i planirano, prođe 14. novembra - kaže Milovanović. - Rusi su dopremili specijalne kranove koji na prugu postavljaju već kompletno montirane nove šine i pragove, što znatno ubrzava postupak. Inače, radovi na jednokolosečnoj pruzi smatraju se najtežim i najkomplikovanijim, jer treba da traju što kraće a da kvalitet i rokovi ne trpe. To nama uspešno polazi za rukom.