GRČKA kompanija "Mitilineos" saopštila je da je Međunarodni sud u Ženevi doneo odluku po kojoj Srbija mora da joj isplati oko 40 miliona dolara na ime duga koji Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor" ima prema toj kompaniji.

Kako su "Novosti" ranije objavile, grčka kompanija, na čijem je čelu Evangelos Mitilineos, koji je po listi magazina "Forbs" jedan od najbogatijih ljudi na svetu, iskoristio je klauzulu iz ugovora sa RTB po kojoj je "u slučaju spora nadležan sud u Atini", presavio tabak i namirenje dugova od srpskog proizvođača bakra i zlata zatražio pred sudom!

Po našim informacijama, ovaj korak usledio je pošto je "Mitilineos", tokom 2006. godine, izgubio proces pred Arbitražnim sudom u Cirihu, gde je vođen postupak protiv države Srbije zbog duga koji prema grčkoj komaniji ima RTB. Međutim, nakon izlaska RTB iz restukturiranja, Grci su opet podneli tužbu, ovaj put u Ženevi. Sudeći po njihovim tvrdnjama, ovog puta su spor dobili.

Menadžment RTB je sa "Mitilineosom" 1998. godine potpisao ugovor o strateškom partnerstvu. Po tom dokumentu, Grci su za kupovinu rezervnih delova i obrtna sredstva uložili 16,9 miliona dolara. U planu je bila i izgradnja nove topionice, vredne 130 miliona dolara. Pored toga, "Mitilineos" je u metalurške pogone borske kompanije na preradu dopremao i koncentrat bakra. Međutim, oko 4.000 tona crvenog metala, dobijenih topljenjem te sirovine, umesto da se vrati Grcima, tokom 2000. godine iskorišćeno je za plate radnicima Basena.

Grci su od države Srbije tražili da im, na ime kamata, isplati oko 70 miliona dolara, a "Mitilineos" je važio uz, londonsku Standard banku, za najvećeg inostranog poverioca RTB. Sud je, međutim, po tvrdnjama Grka, odbio taj zahtev, ali je presudio da glavnicu duga mora vratiti država Srbija, koja je bila garant da će se ugovorne obaveze između dve strane poštovati.


PROPAO DOGOVOR

Sredinom 2003. godine, kada je na čelu RTB bio Borivoje Stojadinović, u poseti borskoj kompaniji bio je Evengelos Mitilineos, koji je tada istekao da je njegova firma zaintersovana za privatizaciju "Bora". Čak je bilo predloženo i da, kao način "prebijanja" duga Grci preuzmu upravljanje borskom topionicom, u kojoj bi oni imali pet, a predstavnici RTB četiri člana, ali taj dogovor nije zaživeo.PROČITAJTE JOŠ:

"Hunan gold" ulazi u RTB "Bor"

Kod Bora je najbogatije nalazište bakra i zlata!

Stroga tajna ko ulazi u "Bor"