SRBIJA je svetski lider po broju otvorenih radnih mesta u 2016. godini, posmatrano prema broju stanovnika, objavljeno je danas u najnovijem izveštaju IBM Global Locations Trend 2017.

Kako ističu u Razvojnoj agenciji Srbije, naša zemlja je zauzela i peto mesto po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta u odnosu na broj projekata koji su u 2016. godini započeli sa realizacijom, što je visoka pozicija među evropskim zemljama, a ispred Mađarske, Češke, Rumunije, Francuske, Poljske, a 13. mesto među ostalim državama sveta.

IBM Global Business Services već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u Srbiju, a ovo je, kako ukazuju u Agenciji, najbolji rezultat do sada koji je Srbija ostvarila i predstavlja porast od skoro 40 odsto u odnosu na 2015.

- Ovakav rezultat posledica je višegodišnjeg rada, velikih napora i odricanja, ali, što je najvažnije, sinhronizovanog zalaganja svih relevantnih institucija, počev od Vlade Republike Srbije, Ministarstva privrede, RAS, lokalnih samouprava i potencijalnih investitora - istakao je v. d. direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Radoš Gazdić. - Ovakav rezultat Srbiju sigurno visoko pozicionira i u budućnosti na mapi investitora i mnogo govori o posvećenosti i predanosti ljudi koji rade na investicionim projektima u Vladi RS i RAS.


POTVRDA RADA

- Srbija je najbolje mesto za investiranje, a izvešta IBM-a to samo potvrđuje. Vlada Srbije koju je vodio Aleksandar Vučić postavila je unapređenje uslova za poslovanje visoko na listi prioriteta, a i ova vlada koju vodi premijerka Ana Brnabić nastavila je, energično i posvećeno, rad na otklanjanju svih barijera - izjavio je ministar privrede Goran Knežević.


ULAGANjA

Prema podacima Narodne banke Srbije od 2007. Srbija je privukla ukupno oko 22 milijarde evra ulaganja, prošle godine zabeležila je priliv od oko 2,1 milijarde evra, a za prvih šest meseci ove godine oko milijardu evra direktnih stranih ulaganja. Najveći broj investicija dolazi iz zemalja Zapadne Evrope, ali i sa Bliskog i Dalekog istoka, iz SAD, Azije.