RADNICI kragujevačke fabrike FKA radikalizovali su štrajk i danas, prvi put od početka obustave rada, izašli van fabričkih kapija. Okupili su se ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu gde su čelnicima grada predali pismo upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću, od koga traže pomoć u rešavanju problema.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da nema pomaka i odluke o početku pregovora o radničkim zahtevima. On za takvu situaciju okrivljuje poslovodstvo "Fijata" ali i Vladu Srbije.

U obraćanju radnicima on je kazao da su ispred zgrade gradske uprave radnici druge smene. Prva smena je, kako je rekao, u zatvoru, u getu.

- Čude se neki zašto su radnici "Fijata" stali, a imaju lepa odela i ko zna šta još. Svega toga ima, ali nema para. Moraju da shvate da mi nismo robovi - poručio je Marković.

On je istakao da je čelnicima gradske uprave predao pismo radnika upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću, gde se, između ostalog, napominje da radnici nisu zadovoljni ponašanjem odgovornih iz Vlade Srbije posebno kada je reč o, kako je naveo, obećanom zaključku kojim bi se garantovala zaštita radnika od eventualnih posledica štrajka koji traje od 27. juna.

- Ovo je naša zemlja i nećemo dopustiti da nas i naše porodice bilo ko ponižava. Verujemo da ste nam saveznik u tome i tražimo da se hitno uključite u rešavanje aktuelne situacije u preduzeću "Fijat" - navodi se u pismu koje je upućeno predsedniku Vučiću.

Radnici su poručili da žele pregovore i da se što pre izađe iz "začaranog kruga".

- Ne mogu strane kompanije da budu jače od države, a mi smo država. Tražimo da radimo i budemo adekvatno plaćeni za naš rad - rečeno je na ovom radničkom skupu.


ZABRINUT

POSLE protesta, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić održao je konferenciju za novinare gde je pozvao na mudrost i da se što pre sedne za pregovarački sto. On je naglasio da je sudbina Kragujevca vezana za radničku sudbinu, da niko ne osporava prava radnika, ali da i oni moraju imati odgovornost, jer kompletna situacija može negativno da se odrazi na ceo grad:

- Ako se ova situacija nastavi, bojim se da ćemo ponovo biti "dolina gladi", jer će nam trebati mnogo više vremena nego ranije da se proizvodnja pokrene.

MINISTARSTVO PRIVREDE: PROTOKOL NA STOLU

Ministarstvo privrede predložilo je danas predstavnicima sindikata radnika "Fijata" potpisivanje protokola što bi omogućilo započinjanje pregovora radnika i rukovodstva "Fijata" već u ponedeljak, 17. jula, o zahtevima radnika koji su u štrajku. Predloženi protokol prosleđen je predstavnicima radnika i rukovodstvu kompanije FKA Kragujevac i Ministarstvo očekuje njihov odgovor.

ODGOVOR ŠTRAJKAČKOG ODBORA FIJATA NA PROTOKOL MINISTARSTVA

Štrajkački odbor kragujevačkog "Fijata" saopštio je večeras da je "umesto poziva na pregovore, dobio Protokol o okončanju štrajka", prenosi RTS.

Ministarstvo privrede predložilo je ranije danas predstavnicima sindikata radnika "FCA Kragujevac" potpisivanje protokola koje bi omogućilo započinjanje pregovora radnika i rukovodstva "Fijata", već u ponedeljak, 17. jula, o zahtevima radnika koji su u štrajku.

U štrajkačkom odboru kažu da im se "za prekid štrajka ne nudi ništa, osim napora Ministarstva za privredu da pregovori postignu uspeh".

Nudi im se, stoji u saopštenju, "da se dva puta sapletu o isti kamen".

Štrajkački odbor najavljuje da će Ministarstvu privrede, "u roku od nekoliko sati", dostaviti izmenjeni predlog protokola u kome će od Vlade Republike Srbije tražiti da preuzme svoj deo odgovornosti, kao vlasnik 33 odsto kapitala u preduzeću "Fijat krajsler automobili".

Štrajkački odbor takođe poziva Vladu da, kako kažu, "privede zakonima" preduzeće "Fijat krajsler automobili" i onemogući da njihove procedure budu iznad zakona u Srbiji.

Štrajkači traže da Vlada, preko predstavnika kapitala Republike Srbije u upravljačkim strukturama preduzeća, inicira pronalaženje rešenja, a da državni organi primene Zakon o štrajku i "silom zakona i države", nalože preduzeću "Fijat krajsler automobili" da započne pregovore.

Ministarstvo privrede saopštilo je ranije da je predložilo potpisivanje protokola rukovedeći se značajem svakog radnog mesta, i radi sve što je u njegovoj moći da pronađe sve mogućnosti da razgovori otpočnu što pre.

Početak razgovora direktno bi značilo sprečavanje daljih negativnih posledica obustave rada, jer nastavak procesa proizvodnje i rada u Fijatu predstavlja najbolje rešenje za svakog radnika Fijata, za grad Kragujevac i celu Srbiju.