PEKING i Beograd će se povezati od septembra! Kineska avio-kompanija "Hainan erlajns" uvešće liniju između prestonice Srbije i Kine, ali preko Češke. Planirano je da u prvih nekoliko meseci na toj maršruti "erbas A330-300", sleće i u Prag.

"Hainan erlajns" je već podneo zahtev kineskom Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo. Njihov plan je da na ovoj relaciji saobraćaju dva puta nedeljno i to ponedeljkom i petkom. "Erbas A330-300" ima 260 mesta u ekonomskoj i 32 mesta u biznis klasi.

Premijer Aleksandar Vučić je uoči nedavne posete Kini rekao da očekuje konačni dogovor oko avio-linije i nagovestio da bi nova linija tokom prvih šest meseci mogla da se odvija preko nekog evropskog grada.
AVIO-GIGANT
OSNIVAČ kompanije HNA je Čen Feng, koji je i član Izvršnog odbora Svekineske federacije industrije i trgovine, ali i profesor na nekoliko značajnih univerziteta u Kini.
O njegovom uspehu svedoči i podatak da je 1993. započeo biznis u avio-industriji sa jednim "boingom 737", a kompanija na čijem je čelu danas ima čak 13 aerodroma i 1.250 aviona, a zapošljava 410.000 ljudi.

Kompanija "HNA grupa" je nedavno potpisala pismo o namerama sa Vladom Srbije o uspostavljanju dugoočekivanih interkontinentalnih letova između dva glavna grada.

Predsednik Kineske jugoistočnoevropske poslovne asocijacije, Mario Rendulić, je za "Novosti" tada izjavio da će se let za Kinu Srbiji višestruko isplatiti, jer će Beograd postati hab za putnike iz Makedonije, BiH, Hrvatske, Slovenije.

- Avioni kompanije "HNA grupe" trebalo je da lete iz Kine do Hrvatske, ali čim je Srbija ukinula vize Kini, oni su odustali od namere za uspostavljanjem avio-linije zbog komplikovanih viznih i drugih tehničkih procedura, jer je Hrvatska članica EU - istakao je Rendulić. - Tri godine se radilo na uspostavljanju ove veze, ali od toga trenutno nema ništa. Povezivanje sa Kinom je velika stvar i ogromna prednost Srbije u odnosu na zemlje u regionu.