NA srpske pruge ove godine je stiglo 27 novih dizel-motornih vozova koji bi trebalo konačno da "oteraju" u penziju šinobuse stare i više od pet decenija. Kompanija ruskih državnih železnica "RŽD internešenel" nedavno je završila isporuku na koju se obavezala ugovorom sa "Železnicama Srbije" u oktobru 2014. godine. U preduzeću "Srbija voz" očekuju da će ovo "pojačanje" značajno doprineti većem broju putnika.

Za razliku od starih i išaranih vagona koji su prethodnih decenija bili glavna asocijacija na srpske železnice, nove kompozicije su opremljene sistemima za klimatizaciju, sedištima povećane udobnosti, opremom za osobe s posebnim potrebama i sanitarnim čvorovima.

Vozove je proizvela ruska kompanija "Metrovagonmaš", a napravljeni su po najvišim međunarodnim zahtevima za bezbednost. U svakom od njih ugrađen je i sistem video-nadzora.

Ugovor je "težak" 100 miliona dolara, a osim 27 novih dizel-motornih vozova po ceni od 3.607.000 dolara po garnituri, ugovorena je i nabavka rezervnih delova i komponenti u vrednosti od 2.611.000 dolara.

Prva četiri voza isporučena su u Srbiju početkom januara 2016. godine. Dva saobraćaju od Beograda do Vršca i po jedan na deonicama Zrenjanin - Kikinda i Zrenjanin - Beograd. u "Srbija vozu" kažu da je u julu bilo za 50 odsto više putnika u onim regionima gde se koriste ruski vozovi.

U pitanju su vozovi koji saobraćaju na neelektrifikovanim prugama, u lokalnom i regionalnom unutrašnjem saobraćaju. Imaju 246 mesta, 120 za sedenje i 126 za stajanje.


POZAJMICA OD 800 MILIONA

NABAVKA vozova iz Rusije finansira se iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica u vrednosti od 800 miliona dolara. Ovom pozajmicom biće obuhvaćena i rekonstrukcija i izgradnja više od 150 kilometara pruga. Predviđenai su i rekonstrukcija šest deonica na Koridoru 10, obnova dela barske pruge, gradnja pruge Beograd - Pančevo i Stara Pazova - Novi Sad.