Srpski pečat kvaliteta od Nove godine

J. Su.

12. 11. 2016. u 22:00

Uredba o označavanju domaćih prehrambenih proizvoda promoviše autentičnu hranu naše zemlje. Žig najpre za svinjsko meso i mesne prerađevine, a kasnije i za med

Српски пeчат квалитета од Нове године

Foto D.Dozet

SVINjSKO meso vrhunskog kvaliteta sa naših farmi, od Nove godine u radnjama će nositi pečat "srpski kvalitet", saznaju "Novosti".

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta. Dokument, koji će početi da važi od 1. januara naredne godine, omogućiće da se u trgovinama postave posebni rafovi za proizvode koji budu poneli ovaj žig. Prve "nalepnice" dobiće svinjsko meso i mesne prerađevine, a kasnije i med.

Kako se navodi u Uredbi, oznakom "srpski kvalitet" može da se označi samo poljoprivredni ili prehrambeni proizvod, koji se po svom sastavu, načinu proizvodnje i korišćenim sirovinama jasno razlikuje od drugih proizvoda iste kategorije. Proizvod mora da bude napravljen isključivo od sirovina koje potiču sa teritorije Srbije.

- "Kupujmo domaće" više nije floskula ni parola, već to rade i najrazvijenije poljoprivredne zemlje, poput Francuske - priča Milan Prostran, agroekonomista. - Potrebno je podržati domaće proizvode, jer su oni kvalitetniji i sigurniji za potrošače. Uredbu nisam video, ali podržavam tu priču. Moramo i mi potrošači da imamo pravu sliku o onome što kupujemo. Da znamo poreklo mesa i čime se hrane životinje.

Prema rečima Prostrana, mali proizvođači uvek plaćaju ceh u ovoj žestokoj i nemilosrdnoj konkurenciji. Evropska unija ukida kvote za šećer, a za mleko one već ne postoje. Time je urušeno i srpsko mlekarstvo prilično, pa zbog toga ovu akciju treba podržati.

Uredba, koja će početi da važi od Nove godine, namenjena je za označavanje proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, voća, povrća, mesa, žitarica, grožđa, uljarica i meda. Da bi dobio žig sa natpisom "srpski kvalitet", potrebno je da je da proizvođač za te proizvode i donese specifikaciju.

Ona mora, između ostalog, da sadrži i podatke o poreklu i kvalitetu sirovine od koje je napravljen proizvod.

- To će najviše da se odnosi na tradicionalne srpske proizvode - objašnjava Danica Mićanović, samostalni savetnik Privredne komore Srbije. - Da se afirmiše nešto što je posebno i drugačije.

SAMO NAŠE

INDUSTRIJA mesa "Karneks" ima zaokružen sistem, gde se od "njive do trpeze" proizvode svi proizvodi koji su bez GMO. Više od 90 odsto proizvoda je iz Srbije, a samo 10 odsto sirovina se uvozi. Strateški cilj je i da se taj procenat smanji, priča Slobodan Bilić, izvršni direktor u "Karneksu":

- Podrška domaćoj proizvodnji i uzgoju je budućnost ove zemlje i mi kao kompanija nećemo odustati od toga. Okosnica naše proizvodnje su domaće sirovine .

ODSKOČNA DASKA ZA IZVOZ

IDEJA je da se krene sa preradom i proizvodnjom mesa, jer tu već ima nekih najava, ali to važi i za voće, povrće, uljarice i druge poljoprivredne proizvode. Ko bude nosio tu oznaku moraće da ima posebnu karakteristiku i da sirovine dolaze sa teritorije Srbije, objašnjava Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za deklarisanje i kvalitet hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

- Sve što se bude nalazilo u specifikaciji robe biće predmet kontrole - objašnjava Raketić. - Bitno nam je da se naši proizvođači dobro pozicioniraju na domaćem tržištu, a to će da bude odskočna daska i za inostrano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Milence

12.11.2016. 22:25

Pa zasto onda drzava draga ne zabrani uvoz zamrznutog mesa iz Eu kome istice rok trajanja i koji zavrsava u preradjevinama..

@Milance

13.11.2016. 00:41

Zato sto ne moze i ne smije. Ukljucute malo mozak! Jedini nacin borbe je da kupci kupuju domacu robu.

Dr

13.11.2016. 02:53

A da li će biti i srpska cena, ili će taj pečat papreno da košta nas potrošače?

Стојанка Николич

13.11.2016. 03:01

Људи купују шта је јефтиније. Крај приче.

sasa

13.11.2016. 07:17

koje mi to ozbiljne proizvodjace imamo,budite realni kupujemo preradjevine na po 200 grama,razlog je sto ako ne pojedemo u roku od 36 sati proizvodi se ubalave iako stoje u frizideru,gde su tehnolozi mesa da kazu istinu sta stavljaju i zasto ne primenjuju znanje koje imaju ili je to znanje steceno na nekom vecernjem fakultetu

Драгиша

13.11.2016. 12:25

Браво тако треба.Само да и натоис на печату буде на српском писму а може и двојезично и на енглеском