Za uvoz pasulja čak 12 miliona dolara
24. 10. 2016. u 17:05
U našim supermarketima i na pijacama često u ponudi voće i povrće iz inostranstva. Devize trošimo i na meso, žitarice, sireve...
NA zelenim pijacama i u prodavnicama širom Srbije nudi se povrće i voće iz svih krajeva planete! Uz zeleniš, koji možemo i sami da proizvodimo, u svetu nabavljamo i meso, mleko, žitarice za koje godišnje dajemo više desetina miliona dolara! U inostranstvu smo lane, između ostalog, nabavili i svinjsko meso za 46,6 miliona dolara, dok je za mleko i pavlaku izdvojeno 6,6, a punomasne sireve 8,3 miliona dolara.
Samo smo pasulj protekle godine platili 12 miliona dolara, krompir devet, na paradajz je potrošeno 16, a na krastavce čak 3,5 miliona dolara. Da li moramo da dajemo devize i za osnovno povrće, grašak, tikvice, paprike, paradajz, beli luk, pasulj...?
U Privrednoj komori Srbije naglašavaju da se zeleniš uvozi u delu godine kada ga nema na tržištu. Trgovci prehrambenim proizvodima slobodni su da na domaćem tržištu plasiraju robu u skladu sa svojom poslovnom politikom.
- Naši proizvodi koštaju više od uvoznih, jer im je u samom startu skuplja proizvodnja, pošto se poljoprivredom bave mahom mali proizvođači koji ne mogu da budu konkurentni - kaže za "Novosti" Milada Lukešević, savetnik Udruženja za biljnu proizvodnju pri PKS. - Cene uvoznih proizvoda su, između ostalog, konkurentne jer inostrane dobavljače država regresira.
Pasulj se u Srbiji gaji na 17.737 hektara, dodaje Lukeševićeva, prosečna godišnja proizvodnja u poslednjih pet godina kreće se oko 30.000 tona. Poslednji podaci o nekoj većoj proizvodnji govore da smo ranije proizvodili više od 70.000 tona.
Činjenica da sve više novca izdvajamo za uvoz hrane, potvrđuje da nastavljamo lošu praksu da povećano uvozimo i one namirnice koje možemo da proizvodimo po konkurentnim cenama.
| MALE PARCELE, NEMA OTKUPA PASULj je ranijih godina gajen kao međuusev uz kukuruz, ali hibridne sorte koje se danas gaje ne daju tu mogućnost. Današnja proizvodnja se odvija na vrlo malim parcelama, a organizovanog otkupa nema. - Srbija danas nije veliki potrošač pasulja, a u vreme bivše Jugoslavije vojska i restorani društvene ishrane praktično su bili najveći konzumenti - kaže Milada Lukešević. - Nestajanjem velikih kombinata nestala je i velika proizvodnja. Zemlje poput Kirgistana, Azerbejdžana i Kine veliki su proizvođači pasulja, tako da je ovu kulturu jeftinije dobiti iz uvoza nego iz sopstvene proizvodnje. |
- Ne treba da dajemo devize za ove, ali ni za mnoge druge poljoprivredne proizvode, jer imamo resurse da ih proizvedemo za naše potreba i izvoz, ali pod uslovom da budemo konkurentni cenom - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije. - Pitanje je kako su maloprodajne cene domaće proizvodnje nekonkurentne uvoznoj robi, koja je još opterećena i carinama, uvoznim dažbinama i prevozom. Našu zavisnost od uvoza izazvali smo sami i povećavamo je, ona nije nametnuta spolja. Uslovljena je težnjom da se trenutno stvori što veći profit, ne vodeći računa o tome šta će biti sutra.
To što naše trgovinske firme, dodaje Bogosavljević, naručuju iz inostranstva čak i luk, šargarepu, zelenu salatu, pasulj, proizvode koje možemo da proizvodimo i za izvoz, nije problem samo trgovaca. Oni, nesporno je, imaju deo odgovornosti, ali ona je daleko veća na drugim adresama.
- Kako je moguće da nam je jeftinije da pasulj uvozimo iz Kirgistana, krompir iz Holandije, a beli luk iz Kine, nego da ga ovde proizvodimo - pita se Anđelka N. iz Beograda. - Ništa nije domaće, kao da nemamo plodno zemljište.
veštak
24.10.2016. 17:23
tako to biva kada nerad uhvati jednu državu svi imaju dedovinu koja je njih othranila I oškolovala ali omladina umislila da nešto vredi ako je završila veeeeliiikeeee škole I da ne treba da se vrate na dedovinu I da seju pasulj I uzmu 12 miliona dolara nego sede na birou I imaju 39 god cekaju da im strucnjaku nađu posao da sedi gledi I da pametuje e bogu hvala to ne treba nikome pa ce tako ako bog da da doceka I 49 god na birou a roditelji I zdušno brane kažu pa nece valjda naš naucnik da radi
@veštak - Kako je većina njih završila te veeelike škole i koliko znaju ,bolje da ništa ne rade inače bi garant sve upropastili !
samo sve da uvozimo. kineski pasulj samo pet godina star, kuva se za svega 5 sati. nemacke polutke, zato sto njihovi psi ne zele da ih jedu. dansko mleko, dobijas neku bolestinu garantovano, inace bi ga sami pili. sta ce nama poljoprivreda.
sramno !nas bacamo a imamo pare Za uvoz
- Kako je moguće da nam je jeftinije da pasulj uvozimo iz Kirgistana, krompir iz Holandije, a beli luk iz Kine, nego da ga ovde proizvodimo - питамо се сви ми.Е, а курс динара нам одговара !
Komentari (13)