NOVI PRAVILNIK: U hleb od heljde ići će i heljda

D. MARINKOVIĆ

09. 09. 2016. u 12:32

Šta sve donose novi propisi u pekarskoj industriji i koliko treba vremena da se primene. Fiksirani procenti kako bi pekari hleb mogli nazvati - ražanim, kukuruznim...

НОВИ ПРАВИЛНИК: У хлеб од хељде ићи ће и хељда

DILEME kakav hleb jedemo i da li to odgovara onome što piše na deklaraciji, mogle bi da se reše novim pravilima propisanim za pekarsku industriju. Novi pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda koji će zameniti propis iz 1995. nedavno je usvojen, a njegova puna primena očekuje se za nešto više od godinu dana. Najvažnija izmena je što su jasnije određeni procenti koji moraju da budu poštovani kako bi neko svoj hleb nazvao - ražanim, kukuruznim, heljdinim, speltinim...

Prema novim pravilima, koja će na snagu stupiti u januaru 2018. godine, ukoliko, recimo, ražani hleb nema u sebi minimum 70 odsto tog brašna, ne može se smatrati takvim hlebom.

- Ukoliko heljdin hleb nema u sebi 30 odsto heljde, ne može da se nazove heljdinim - objasnio je Nenad Vujović, načelnik Republičke poljoprivredne inspekcije. - Prelazni rokovi su široki, a pravilnik na snagu stupa za nešto više od godinu dana, kada će biti na snazi u punoj formi i u tom periodu proizvođači moraju da se pripreme za postupanje po tom pravilnku. Postoji nekoliko odrednica u pravilniku koje su stupile na snagu odmah, pre svega kada govorimo o kvalitetu žita.

Vujović napominje da je cilj donošenja pravilnika da se prepoznaju standardi i odrednice koje će omogućiti da se ujednači kvalitet tih proizvoda.

- Ovaj pravilnik je usaglašen po pitanju kvaliteta sa propisima koji se primenjuju u inostranstvu i potrošačima i proizvođačima biće jasnije kako taj proizvod po pitanju kvaliteta treba da izgleda - rekao je Vujović.

RADNA GRUPA U RESORNOM ministarstvu ističu da se radna grupa potrudila da postavi jasnija pravila u odnosu na ono što je najviše zbunjivalo potrošače, a pre svega, kada se radi o vrstama hleba poput ražanog, hleba od kukuruznog brašna, od heljde. - Precizirali smo koji je to odnos sirovina u proizvodu da bi on mogao da se nazove ražanim hlebom - rekao je Vujović i dodao da su u prethodnom pravilniku postojala pravila koja su na neki način bila nejasna.

U mlinskim i pekarskim udruženjima kažu da su očekivali da će predlog predmetnog pravilnika pre usvajanja biti razmotren na stručnim skupovima, koji bi se organizovali u Privrednoj komori Srbije i Vojvodine i regionalnim privrednim komorama, na kojima bi proizvođači brašna, hleba i testenina, posebno tehnolozi koji rade u tim firmama, ali i naučni radnici, imali priliku da daju konkretne primedbe i predloge na ponuđeni tekst.

- Umesto toga, pravilnik je usvojen "preko noći", a u kontaktima sa većim brojem proizvođača i stručnjaka za ovu oblast, utisak je da ima dosta primedaba i nedoumica oko njegovog sadržaja - kaže za "Novosti" Zdravko Šajatović, direktor novosadske "Žitounije".

- Iz tih razloga, pokušavamo da organizujemo široki skup na kome bi neki članovi radne grupe, koja je pisala pravilnik, imali priliku da iznesu suštinske novine koje donosi novi pravilnik, ali i da čuju, makar i sa zakašnjenjem, dileme i primedbe stručnjaka iz oblasti proizvodnje i naučnih institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Francesco

09.09.2016. 16:56

Jel to ista ona heljda koja se sadi u okolini Černobilja ne bi li izvukla radijaciju iz zemlje i koja se, kad se pokosi, šleperima uvozi kod kod nas po najbagatelnijim cenama?

Цвико

09.09.2016. 17:10

У Србији се продаје хлеб који називају "црни хлеб". Од чега се тај хлеб прави? У Немачкој црни хлеб се прави од брашна типа 1140. Код нас највише што се производи и то однедавно јесте бршано типа 950. Упоредимо податке на годишњем нивоу: колико се произведен црног брашна и колико се прода црног хлеба? Немам тачне податке али разлика је драстична јер је познато да се бело брашно фарба. Новости су објавиле изјаву једног инспектора да је фарбање белог брашна гризом од препеченог хлеба канцероген

Francesco

10.09.2016. 23:35

Istražite malo tematiku ukrajinske heljde... tačnije heljde iz okoline Černobilja.