Kada će da pojeftini svinjetina

Nemanja SUBOTIĆ

31. 07. 2016. u 22:02

Stabilizaciju cene svinjskog mesa doneće nov način otkupa. Spas i u otvaranju granica za izvoz mesa u EU

Када ће да појефтини свињетина

PRESTANAK plaćanja tovljenika po "živoj meri" i otvaranje granica za izvoz naše svinjetine u zemlje EU, odnosno prestanak vakcinacije protiv svinjske kuge, kako za "Novosti" najavljuju stručnjaci i farmeri, trebalo bi da "umire" tenzije na tržištu ove vrste mesa u Srbiji. Ove mere, kako ocenjuje dr Ivan Radović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, mogle bi da budu usvojene vrlo brzo, pošto su, otkriva on, pravilnici o postupku ocenjivanja procenta mesnatosti već pripremljeni.

U Srbiji se, kako navodi Radović, godišnje proizvede i u klanicama preradi oko tri miliona tovljenika, teških između 85 i 120 kilograma, a u otkupu se tovljenici još uvek plaćaju po količini, odnosno "živoj meri", bez obzira na to koliki je procenat mesnatosti. Uz to, zbog vakcinacije protiv svinjske kuge, tovljenici iz Srbije, pa i svinjsko meso, ne mogu da se prodaju na tržištu EU, a to dodatno podstiče "cenovne turbulencije".

- Imamo situaciju da je u EU pre dva meseca cena svinja skočila, a da je kod nas cena takođe porasla, jer se klaničari nisu mogli oslanjati na uvozno meso - objašnjava Radović. - Tovljenika u Srbiji, jednostavno, u ovom momentu nije bilo dovoljno, jer su mnogi proizvođači odustajali od tova, pošto nisu hteli da, sa cenom žive mere manjom od 130 dinara, proizvode gubitke.

Oni, koji su ostali u poslu, dodaje Radović, videli su svoju šansu, i svinje nisu hteli da daju budzašto, već su sačekali, pošto cena tovljenika sada "napreduje".

- Procenjujem da neće biti viša od 185 dinara po kilogramu žive mere - ukazuje Radović. - Ova situacija je još jednom pokazala koliko je važno imati stabilnu domaću proizvodnju, odnosno kako se ne može oslanjati na uvoz, bilo tovljenika, ili prasadi za tov.

"Turbulentnost" tržišta bi, kako kaže Radović, vrlo brzo mogla da bude značajno smanjena, jer bi i Srbija trebalo da se nađe u velikoj porodici zemalja koje tovljenike plaćaju po procentu mesa u polutkama, odnosno, na liniji klanja.

- Uz ovo, očekuje se i prestanak vakcinacije protiv svinjske kuge, čime će našoj svinjetiti biti otvoren put u zemlje EU - navodi Radović. - Samim tim, naši poljoprivrednici, ali ne oni koji gaje svinje već oni koji proizvode svinje i tim poslom se profesionalno bave, imaće mogućnost da svoje proizvode plasiraju i van zemlje, ali i da povećaju produktivnost, odnosno, da dobiju jeftinije svinje sa većim procentom mesa. Naša prednost u ovom slučaju je jeftinija radna snaga, ali potrebno je tome pridodati savremenu tehnologiju gajenja, i uspeh u izvozu biće garantovan...

GRAĐANI NA MUKAMA - NAJGORE je to što će povećanje cene svinjetine platiti građani - ukazuje Šarčević. - Sada će prodavci i klaničari cenu formirati na osnovu cene tovljenika od 200 ili čak 220 dinara, a kada cena opet padne, oni će, možda, cenu smanjiti za nekih pet do deset odsto. Ako budemo deo velikog tržišta, to ne bi trebalo da se više događa.

Ovakve najave raduju i Stipana Šarčevića, farmera iz Starog Žednika, koji godišnje na svojoj farmi sa 50 krmača proizvodi i u klanice plasira oko 1.000 tovljenika.

- Šta da vam kažem, ne smem ni da računam koliki sam gubitak imao zbog niske cene - govori nam Šarčević. - Gruba račinica kaže da je po tovljeniku gubitak bio između 2.000 i 3.000 dinara. A mi sami proizvodimo gotovo svu hranu. Zamislite kako je tek bilo onima koji su hranu morali da kupuju...


BUT - 600 DINARA?

STANjE na tržišti tovljenika, odnosno odnose ponude i potražnje, najbolje ilustruje primer Industrije mesa "Matijević". Ova kompanija, kako objašnjava njen vlasnik Petar Matijević, trebalo je u petak da preradi 800 tovljenika.

- Mi ih imamo samo 300 - ističe Matijević. - Samim tim, ponuda i potražnja formiraju cenu. Dok se ne izjednači sa uvoznom cenom od 220 dinara, neće se smiriti. A takva cena znači da but više neće moći da se kupi po ceni piletine, već će, siguran sam, koštati oko 600 dinara...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

мрсимуд

31.07.2016. 22:14

То зависи од говедине да ли ће појефтинити.

Kg

01.08.2016. 00:17

but 600din?Ja cu da dodam jos 50 din i da kupim junetinu,Ili da kupum 2,5 kg bataka i da mi bude i sladje i zdravije.Realna cena mu je oko 400 din

Roka

01.08.2016. 09:17

@Kg - Jel to ovaj batak od 200din kg. Taj je najzdraviji, egzotičan Brazilski, iz robnih rezervi 65-te!

Činjenica

01.08.2016. 01:29

To vam je cena dolaska Nemačkog mesnog giganta u Srbiju. Tako će biti kad prodaju uskoro i EPS, tako će skočiti i cene voda koje se prodaju strancima bez ikakve kontrole ?

Milka

01.08.2016. 01:44

Zasto, citajuci izmedju redova, dolazim do zakljucka da je cilj da se unisti seljak? Da se unisti domaca proizvodnja?

Ray Ban

01.08.2016. 04:23

Nema više jeftinog ručka, hteli ili ne nekiće morati da se vrate u selo.

Kabba

01.08.2016. 06:52

Nerealno je jesti svinjski but za 300,00 dinara.Ukoliko ostane cena zive vage na 130,00 dinara,to znaci unistenje domace proizvodnje.Moze Matijevic da pametuje do mile volje,i on je jedan od onih koji uvoze evropsko djubre bam badava,pa ovde jedemo ono sto je Nemcima zabranjeno i pse hraniti.Pogledeajte samo koliki je karcinoma debelog creva na Prvoj hiruskoj,gde ekipe operisu od 0-24 i opet ne mogu da postignu sve da odrade.Cena zive vage nesme biti ispod 180,00 din.

bljak

01.08.2016. 06:55

uveo sam bojkot trgovina u kuci!Snabdevam se svim zivotnim namirnicama direktno, na selu!Pokusajte i vi pa cete videti razliku!Naravno, plasice vas raznim bolestima i nehigijenom, neisplativoscu kupovine na veliko..ali.....ja ne slusam!

Бане

01.08.2016. 07:35

Систематско уништавање сточног фонда Србије!! Вратити стопе царине од 30% па да видиш што ће да увозе.

Naliv Pero

01.08.2016. 08:05

Upropastili ste 29. Novembar iz Subotice. A sa njim i živote i posao bezbrojnih proizvođača sa severa Bačke. Gigant priznat u svetu postao žrtva politike. Dao sam najlepše godine za fabriku kao frigomehaničar. Kada sam napustio firmu i tražio preporuku, odgovorni u svojoj kancelariji sa nogama na stolu i u ruci sa Sportom (onim starim ogromne veličine, ako se neko seća), samo je rekao: O....i. Bio je čovek jednog Tomislava. Pogodite kojeg.

Pravda

01.08.2016. 09:02

uvek isto, samo sto niste pisali kad je cena bila od 90-110din zasto taj isti but nije bio bar 300din ... i ta cena je zadnjih 2god a sad kad je porasla na 185din za 7dana sve poskupelo ... jadni smo postali...

stalker

01.08.2016. 09:15

Prerađivači formiraju cene mesa u odnosu na cene tovljenika u EU , a ne prema cenama žive vage ovde kod nas . Zaključak je da se pokušava loviti u mtnom ,jer cena žive stoke nije porasla !

Dejan

01.08.2016. 09:26

Svinjetina će pojeftiniti kada lobi nakupaca i špekulanata reši da otkupljuje stoku . Pratite događaje u nazad hronološki i sve će vam biti jasno. A vlada ćuti iz razloga koji je pomenut već . Američka izmišljotina se zove "lobi" a to je kod nas znači , mito i korupcija na legalan način.

dusan

02.08.2016. 13:55

A zasto je piletina poskupela? Pilici jedu svinjsko meso mozda? Prodavci lopovi, svako povecanje cekaju da pokradu svoje komsije i sunarodnike. Sta li bi bilo u Engleskoj da se desi poskupljenje od 70%...