SRBIJA će narednih godina šest puta više ulagati u vojnu industriju. Ne da bi nekoga napala, već da bi mogla da se sačuva i razvija.

Iz Uzića kod Požege, gde je postavljen kamen temeljac nove fabrike streljačke municije, to je poručio premijer Aleksandar Vučić. Nova fabrika kompanije "Složeni borbeni sistemi" u koju će biti uloženo oko 90 miliona evra i u prvoj fazi zaposleno 350 radnika, podići će i borbenu gotovost Vojske Srbije.

- Za svega četiri godine povećaćemo odbrambenu snagu naše vojske za najmanje 50 odsto - naglasio je Vučić. - Želimo mir, razvijaćemo industriju i ekonomiju naše zemlje, zato nam je važna stabilost. Srbija raste ekonomski, ove godine imaće rast više od dva, a već sledeće preko tri odsto.

Novo postrojenje proizvodiće municiju malog kalibra, a sa njegovih traka godišnje će silaziti oko 140 miliona komada. Kako je planirano, prva i druga faza izgradnje fabrike biće završene do jula 2017. Treća završna faza, u kojoj će posao dobiti još stotinu radnika, trebalo bi da bude gotova do 2020. godine.

Premijer je najavio veća ulaganja u namensku industriju, jer se time, kako je naveo, podiže ekonomija, ali i "jasno stavlja do znanja svima da je Srbija tvrd orah i da niko neće moći da je komada".

OD ŠEFOVA - RADNICIMA Obraćajući se radnicima koji rade na pripremnim radovima za fabriku u Uzićima, Vučić je rekao da mu je drago što su njihove plate redovne, iako ne velike. On je obećao da će raditi da one uskoro budu veće.
- Funkcioneri će dobiti zadatak da sebi malo smanje, a vama povećaju primanja. To će morati da bude tako, makar tamo gde mi kontrolišemo - naglasio je Vučić.

- Prvobitno smo razmišljali da municiju proizvodimo u saradnji sa Bosnom, ali došli smo do zaključka da je bolje da se fabrika izgradi u Srbiji. Pre kraja godine počeće u njoj proizvodnja municije kalibra 7,62 milimetra, do maja iduće godine i meci kalibra 9 milimetara. Plan je da 2018. krene i proizvodnja municije od 12,7 milimetara, za kojom postoji velika potražnja u svetu. Srećom, mi je ne trošimo - objasnio je premijer.

Vučić je kazao da je izgradnja postrojenja za proizvodnju municije u Uzićima važna za požeško-ariljski kraj, jer se posle dugog vremena otvara velika fabrika u kojoj će biti zaposleno 450 ljudi. On je podsetio da namenska industrija Srbije u ovom trenutku ima ugovore za realizaciju u vrednosti od 530 miliona dolara.

- Pogledajte kako danas izgleda Velika Plana. Istopim se kada vidim slike sa poređanim vozilima "lazara". To pokazuje koliko su vredni naši radnici i proizvodi - poručio je premijer Vučić.

Investitor, kompanija "Borbeni složeni sistemi", deo je "Jugoimport SDPR sistema", a radove na izgradnji nove fabrike izvodi "PMC inženjering".