PROPAO je i drugi pokušaj da se Beogradska industrija piva izda u zakup. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) povukla je u subotu oglas za prikupljanje pisanih ponuda za poslovno-tehničku saradnju, koji je objavljen 9. marta. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, konkurs je obustavljen, jer se na njega javio - neočekivano veliki broj kandidata!?

I pre stečaja manjinski akcionari su upozoravali da je namera nadležnih da BIP ustupe baš makedonskom biznismenu Svetozaru Janevskom. Veći broj zainteresovanih potencijalnih zakupaca očigledno je pretio da pomuti plan i da Makedoncu izmakne obećani zakup za 50.000 evra mesečno.

Ranije rukovodstvo BIP-a imalo je dogovor sa Janevskim da za tu sumu dobije pravo da proizvodi pivo sa zaštitnim znakom BIP-a. U tome bi mu pomoglo 100 radnika koje bi iznajmio od pivare. Protiv ove odluke bili su manjinski akcionari. Odlaskom pivare u stečaj, akcionari su ostali bez prava glasa i imovine, a sadašnji stečajni upravnik, ALSU, obnovio je raniju ideju. Tako je u javnom pozivu, između ostalog, bio naveden i uslov da zakupac angažuje minimum 100 radnika BIP-a.

- Ne znamo koji su pravi razlozi za poništenje oglasa o zakupu, ali čuli smo da je bilo više ozbiljnih kandidata koji su se javili na konkurs, a za koje on nije bio predviđen - kaže Vojislav Ćorović, jedan od predstavnika malih akcionara BIP-a. - Među njima je i jedna kompanija iz Engleske. To, međutim, očigledno ne odgovara onima koji imaju svoje favorite za zakupca, pa su odlučili da bi najbolje rešenje bilo da se on poništi.

Ovo je drugi put da se objavljuje i obustavlja poziv za zakup pivare. Skoro identičan oglas osvanuo je i u decembru prošle godine i obustavljen je, jer je u međuvremenu stečaj - poništen. Inače, Privredni sud je tri puta otvarao stečajne postupke nad BIP-om. Manjinski akcionari su se svaki put žalili i Apelacini sud je uvažio njihove žalbe.

Još nema zvaničnog obaveštenja ni ALSU, ni Ministarstva privrede o razlozima da se samo nekoliko dana pre isteka roka (22. mart) konkurs poništi.


ŽALBA USTAVNOM SUDU

ADVOKAT Aleksandar Andrić, zastupnik akcionara, kaže da će oni uputiti žalbu Ustavnom sudu.

- Smatramo da uopšte ne postoji razlog za uvođenje Beogradske industrije piva u stečaj - objašnjava Andrić. - Ima drugih načina da se naplate dugovanja, naročito kada je u pitanju firma poput BIP-a. Pripremićemo se i sve ćemo dokumentovati da dokažemo da stečaj nije rešenje. Bilo je nelogičnosti u radu nadležnih i zloupotrebe službenog položaja, jer dok je u toku žalbeni postupak, traje suspenzija svih radnji, a pre isteka tog roka je raspisan oglas.