PUTARINA neće poskupeti! Vlada Srbije nije dala zeleno svetlo "Putevima Srbije" da cene uvećaju za 10 odsto, kako je bilo najavljeno početkom godine. Novi cenovnik trebalo je da startuje već prvog dana februara, a po njemu bi korišćenje auto-puta od Beograda do Niša vozači, umesto 730 dinara, plaćali oko 800 dinara. Predlog je bio da od prestonice do Šida, putarina umesto 340 dinara, bude oko 375 dinara. Ali, to ne znači da se ovaj predlog neće ponovo naći na dnevnom redu, jer "Putevi Srbije" ne odustaju.

Nadzorni odbor ovog preduzeća je još u januaru prosledio predlog Vladi, ali njihove molbe, na sreću vozača, nisu ni ovog puta uslišene.

- Nismo još dobili dozvolu da korigujemo cene, kao što smo planirali, od februara, ali se nadamo da će nam premijer, ipak, odobriti poskupljenje narednih meseci - kaže Zoran Drobnjak, v. d. direktora "Puteva Srbije". - Cene nisu menjane od februara 2008. godine, iako godinama tražimo od Vlade da odobri skuplju vožnju auto-putem.

Poslednji put su odbijeni 2013. godine. U međuvremenu su, kako ističe Drobnjak, rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje auto-puteva i ostalih saobraćajnica. Drobnjak navodi i da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate.

Srbija je sa 0,03 evra po kilometru putarina duplo jeftinija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Portugaliju, gde iznosi 0,06 evra. U Turskoj košta 0,039 evra po pređenom kilometru, Grčkoj 0,045 evra, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 evra, Francuskoj 0,095 evra.

Kalkulacija "Puteva" je bila da će ove godine inkasirati 19,1 milijardi dinara, a da će povećanje cene tom preduzeću doneti 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva.


ZATVOREN SISTEM

OD 1. novembra počeo je da funkcioniše zatvoren sistem za naplatu putarine po pređenom kilometru, na deonici Stara Pazova - Sirig. Zbog toga je mnogim vozačima laknulo, jer su, na primer, putarinu od Beograda do Novog Sada do tada plaćali 240 dinara, a sada ih putovanje na istoj relaciji košta 190 dinara.