SINDIKATI zaposlenih u javnoj upravi i Vlada su se posle dve nedelje prozivki i zatezanja konačno dogovorili kako će izgledati Nacrt zakona o sistemu plata u javnoj upravi. Dogovoreno je da se regres i topli obrok iskazuju u obračunu plata posebno, neće biti deo koeficijenta kao što je to bilo prethodnih 15 godina, a njihov iznos zavisiće od budžetskih mogućnosti Vlade. Utvrđeno je i da lokalne samouprave same uređuju osnovice za plate svojih zaposlenih, dok je, prema konstataciji sindikata, minuli rad čak i bolje formulisan.

Sve ovo su zaključci današnje sednice Socijalno-ekonomskog saveta kojoj je, pored njegovih članova, prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić.

Prema rečima Kori Udovički, ministarke za lokalnu upravu i državnu samoupravu, novi propis biće na dnevnom redu već na prvoj sledećoj sednici Vlade, a do kraja naredne nedelje očekuje se da će se naći pred narodnim poslanicima.

- Ovo je veliki dan za socijalni dijalog u Srbiji - rekla je Udovički. - Dogovorili smo se o načinu kako ćemo u narednom periodu, a najviše u narednoj godini, da uredimo odnos zarada u javnom sektoru koji pokriva oko 500.000 zaposlenih u državnoj upravi, javnim službama i drugim organima, ali bez javnih preduzeća. To nije bio mali zadatak. Dijalog je u prethodnim nedeljama pre svega bio razjašnjavanje, kako bi se obezbedila veća pravednost.

Ministarka je objasnila da se pravednost ne odnosi samo na plate, već red mora da se uvodi i u statusu zaposlenih i definiciji javnih službi. Sve dileme u formulacijama u četiri člana zakona otklonjene su na današnjem sastanku.

NA SASTANKU I MINISTRI Sednici Socijalno-ekonomskog saveta danas su, osim njegovih članova, prisustvovala i ministri Kori Udovički, Aleksandar Vulin, Dušan Vujović, Željko Sertić, Zlatibor Lončar, Srđan Verbić, Ivan Tasovac i Nikola Selaković.

- Kada je reč o regresu i toplom obroku, dogovoreno je da se oni iskazuju posebno, a ne u koeficijentu, sa mogućnostima budžeta u budućnosti - objasnila je Udovički. - Lokalne samouprave će i ubuduće morati da dogovaraju svoje budžete i da uređuju osnovice za plate, i tako će se otkloniti neustavnost sadašnje situacije gde su koeficijenti drugačije određeni. Pred nama je veliki posao, ali posao koji obećava jer uvodimo red na način koji obećava.

Kako je naglasio Aleksandar Vulin, ministar za rad, ovim zakonom nijedno pravo neće biti umanjeno, a zarade smanjene, već se njime reguliše i napredovanje na poslu.

- Najvažnije je da je dogovor postignut - rekao je Vulin. - Ovo je krovni zakon na osnovu koga će se doneti još niz drugih propisa.

Za Zorana Savića, predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, dobra je stvar što je posle dužeg vremena jedan zakon vraćen na doradu i pritom prilično popravljen.

- Zakon je znatno popravljen u interesu zaposlenih, jer su posle 15 godina vraćene naknade za regres i topli obrok. Zarade će se uređivati kolektivnim ugovorom i moći će da budu smanjene samo u izuzetnim okolnostima - rekao je Savić.


KASNI RACIONALIZACIJA

Sistematizacija i racionalizacija u javnom sektoru, koja bi dovela do toga da za državu radi 14.000 ljudi manje do kraja januara verovatno će kasniti, jer je rok od 60 dana u startu bio tesan, rekla je Kori Udovički.

- Odluke se donose u lokalnim samoupravama u skladu sa zakonom o maksimalnom broju zaposlenih - kazala je ona. - Apsolutno se radi na ostvarivanju propisa. Činjenica je da se neće sve u roku ispuniti, ali rok od 60 dana je bio tesan. U ovom trenutku je impresivno u kom vremenu se radi, budući i da je predizborno vreme.

Sistematizacija se radi prvi put i to drugačije, odgovornije i efikasnije nego do sada.