SRBIJA konačno dobija registar "loših" direktora, koji bi trebalo da zaživi 1. juna iduće godine. Privremenu zabranu obavljanja poslovanja, ali i osnivanja novih firmi i raspolaganja novcem, može da "zaradi" i vlasnik, član nadzornog odbora i drugi zakonski zastupnici, a ne samo generalni direktori. Osnov da bi se nečiji podaci upisali u ovu elektronsku bazu podataka biće izrečene krivične, prekršajne ili upravne sankcije - od strane privrednih, prekršajnih i drugih sudova, Poreske uprave, nadležnih inspekcija...

Sve ovo predviđeno je Predlogom zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre, koji će se pred poslanicima Skupštine Srbije naći po hitnom postupku. Od ovog zakona, najavljivanog u protekle tri godine, mnogo se očekuje. Između ostalog - da konačno spreči loše direktore da namerno unište jedno preduzeće, oštećujući i privatne i državne poverioce, a da potom nesmetano nastave da posluju kroz osnivanje novih preduzeća. U ovom predlogu zakona, za razliku od prethodnog nacrta koji je tokom godine bio javno dostupan, ne stoji izričito navedeno da će na "crnu listu" ući rukovodioci koji firme namerno gurnu u stečaj. Međutim, s obzirom na to da se stečajni postupci sprovode u privrednim sudovima, po mišljenju pravnika, i ta rešenja mogu da budu osnov za upis u ovaj registar, pod određenim uslovima.

Ovaj zakon je, praktično, osnov za uspostavljanje Centralne evidencije o svim ograničenjima prava lica registrovanih u APR, koja su im izrekli nadležni državni organi u vremenski oročenom trajanju i u odnosu na konkretna preduzeća i osobe. Zakonopisac očekuje da se, primenom ovog zakona, značajno unapredi i razmena podataka između državnih institucija po precizno utvrđenoj metodologiji i na jedinstvenoj informacionoj platformi.

SIGURNO OKRUŽENjE - CELO projektovanje ovakvog sistema nije osmišljeno kao "intervencionizam" u cilju da državni aparat bude prepreka slobodnom preduzetništvu i razvoju privredne aktivnosti, već stvaranje povoljnog, sigurnog, transparentnog i predvidljivog poslovnog ambijenta - ističe Ministarstvo privrede kao predlagač zakona.

- Namera donošenja ovakvog zakona je da oni privredni subjekti kojima su nadležni državni organi ili imaoci javnih ovlašćenja izrekli propisima predviđene mere u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti budu na metodološki sistematizovan način objedinjeni u jedinstvenoj bazi podataka - ističe Ministarstvo privrede u obrazloženju zakona.


BLOKADE RAČUNA

IZ konačnog predloga zakona koji je Vlada Srbije usvojila u četvrtak i potom prosledila Skupštini na hitno usvajanje, "ispala" je izričito navedena opcija da će u registar ući i direktori firmi čiji su računi blokirani duže od 120 dana. Ipak, pošto zakon predviđa mogućnost privremene zabrane raspolaganja novcem za konkretne vlasnike i direktore, nije isključeno da će određena podzakonska akta regulisati i ovu problematiku.