Malo slaninice ne može da škodi

Ekipa "Novosti"

28. 10. 2015. u 22:01

Stručnjaci tvrde da stavljanje mesnih prerađevina na "crnu listu" treba uzeti sa rezervom. Najveći problem način obrade mesa koji je na štetu zdravlja ljudi

Мало сланинице не може да шкоди

Mesne prerađevine stavljene na "crnu listu"

STAVLjANjE salame, slanine i kobasice na crnu listu Svetske zdravstvene organizacije, kao opasnih i kancerogenih, neće proterati ove proizvode sa trpeze. Jedino je sigurno da će klaničari morati da menjaju dosadašnju praksu, odnosno moraće da vode računa o tome koje dodatke stavljaju prilikom proizvodnje ove hrane.

Stručnjaci upozoravaju da preporuka SZO ne znači da sada treba i bukvalno izbaciti mesne prerađevine iz ishrane, već da treba ozbiljno obratiti pažnju na umereno konzumiranje tih namirnica i podržati "preporuku SZO za ograničenje unošenja mesa". Samo po sebi, meso, nije opasno, ali može biti opasno ono što se nađe u mesu, aditivi i konzervansi, sve ono što produžava rok trajanja, ukus. Pre svega, misli se na dodavanje soli, konzervansa, aditiva, proces dimljenja, stvrdnjavanja, termičke obrade...

Profesor dr Nikola Milinić, načelnik gastroenterologije u KBC "Bežanijska kosa", kaže za "Novosti" da, ipak, ima dozu rezerve prema odluci o stavljanju mesnih prerađevina na listu kancerogenih materija, iako se očekuje da se stav SZO, zbog autoriteta ove organizacije, prihvati kao dogma.

- Naravno da takvu odluku ne mogu da osporim, ali imam pravo da kao lekar koji je pročitao zaista mnogo naučnih studija, budem kritičan, utoliko pre što je i SZO mnogo puta dosad u nekim procenama omanula - kaže prof. Milinić. - Nijedna naučna studija ne može da obuhvati baš sve, i zato sa rezervom treba prihvatiti i zaključak da se kod onih koji konzumiraju slaninu češće razvija karcinom creva, jer nisu obuhvaćeni svi faktori rizika pa, recimo, nije ispitivano da li istovremeno piju i zagađenu vodu, ili da li žive u azbestnim zgradama.

Profesor kaže da će neko, čak iako svaki dan doručkuje slaninu, da živi 100 godina, a kod drugog će se "dokazati" da je to što je jeo slaninu "glavni razlog" što je oboleo.

IZBACITI HORMONE I DODATKE Veterinar Miroslav Stojšić ističe da su ljudi vekovima jeli meso, i nisu imali bolesti, dok nije uznapredovala zapadna tehnologija - aditivi, hormoni, dodaci, antibiotici u stočnoj hrani, pesticidi...
Odatle sve počinje.
- Moraju da se menjaju pravilnici u stočnoj hrani, da se zabrani upotreba koksidiostatika, hormona, antibiotika, da nema teških metala, olova, kadmijuma, žive - dodaje Stojšić.

- Moj stav je: sve, ali umereno - kaže dr Milinić. - Ne možemo sad da menjamo navike iz korena. Ako su naši preci jeli slaninu i živeli 100 godina, zašto mislimo da bi nama naštetila. Naravno, postoji taj problem što se u međuvremenu tehnologija obrade mese značajno promenila na štetu zdravlja ljudi, i u taj proces treba da se uvede red.

- Ne sporimo da je nauka rekla svoje, ali ako se prave liste namirnica koje treba izbegavati, treba objasniti gde su te opasnosti - kaže za naš list Vesna Đorđević, direktor Instituta za tehnologiju mesa. - Da li je reč o tehnološkom postupku, dodacima tim proizvodima ili nečem trećem.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS, ističe da nije realna konstatacija "da je meso zdravo, a da su proizvodi na bazi mesa - opasni".

- Poštujemo preporuke SZO, ali one moraju da se u javnosti pažljivo tumače, jer to može naneti veliku štetu mesnoj industriji - kaže Budimović. - Meso je neophodna namirnica koja se mora jesti zbog belančevina i gvožđa, neophodnih ljudskom organizmu. Naravno, u umerenim količinama. Nema osnova da apriori pričamo o štetnom uticaju pršute, šunke, slanine. Treba svakako raditi dalja ispitivanja kvaliteta tih proizvoda, menjati način pripreme, obrade, strogo voditi računa o upotrebi aditiva, prehrambenih boja, pojačivača ukusa...

ZBOG PREPORUKE SZO MENjAJU I JELOVNIKE U VRTIĆIMA?

Na meniju beogradskih vrtića nema viršli, pašteta, kobasica, salama, mesnog nareska. Od namirnica na koje je Svetska zdravstvena orgaznizacija upozorila da su kancerogene, na jelovniku su juneća pečenica, suvi vrat, praška šunka i suva slanina, ali u minimalnim količinama. Da li će se nešto menjati u ishrani mališana, još se ne zna.

- Jednom nedeljno mališani imaju jednu od ove četiri namirnice i to po 20 grama, a ako se kombinuju sa namazima zastupljenost juneće pečenice, suvog vrata, praške šunke i suve slanine je još manja - objašnjava Vesna Zečević, nutricionista PU "Dečji dani" na Starom gradu. - U jelovniku se nalazi svinjsko i juneće meso prve klase, piletina, riba, konzerve skuše i tunjevine. Ishrana mališana u vrtićima u skladu je sa svim preporukama SZO.

Prilikom pravljenja jelovnika u obdaništima, nutricionisti se strogo pridržavaju Pravilnika o normativima društvene ishrane dece u predškolstvu. Deci se u toku 11-časovnog boravka obezbeđuje 75 odsto dnevnih energetskih potreba i 90 odsto u proteinima životinjskog porekla, vitaminima i mineralnim materijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Viking

28.10.2015. 22:28

Moj deda, pradeda, cukundeda I ko zna koliko kolena unazad odrasli na slanini I kobasici ceo zivot proziveli zdravi I docekali pozne godine starosti I nista im nije bilo. A da se gospoda iz ove organizacije zapita kako na coveka uticu cips, kokakola, I razni emulatori, aditivi, I ostali dodaci koji se trpaju u sve I svasta??

DA

29.10.2015. 00:15

@Viking - ali ti tvoji ,kao i moji,nisu iz kreveta sjedali u auto,kosili,kupili ,kopali i sve druge poslove obavljali sjedeci u kabini i za volanom masina,probaj da okopas dva reda kukuruza duzine 50 metara na 35 celzijusa,,pazi ovaj trening,,3 sata pjesacis u jednom pravcu,na ledjima voda,hrana,u rukama sjekira/eh kada su dosle ''motorke'' divota,,8-10 sati radis sa sjekirom na planinskom zraku i posle 3 sata pjesaka nazad,,,bez cvaraka i slanine ne idi u sumu..

ZalivSajt

29.10.2015. 00:19

@Viking - mozda tvoj deda ali ne i tvoj pradeda, na selu se nekad nije jelo toliko mesa....zapravo meso je bila retkost i jelo se samo praznicima i eventualno nedeljom...meni je moj deda pricao kako nisu ni bili toliko zeljni mesa jer se ono jelo u retkim prilikama te im organizam nije ni trazio toliko mesa...nisu znali za ove bolestine za koje mi znamo danas ali jesu umirali od nekih danas izlecivih bolesti tipa upale pluca i slicno slobodan sam da kazem da lupas gluposti

Zoran

29.10.2015. 00:46

@Viking - Ima ja da dodam. Niko se ne pita koliko je djbre sve iz Meka ili onih drugih restoranze hrane. To niko ne sme da potegne. Ali zato slainica mnogo stetna. Pa najvise rak dobijajuu zbog te brze hrane. Od slanine mogu samo da dobiju zakrecenje suova., aslab. Pa mojoj zeni na specijalizaciji ovde u AMerici receno da kad bi sada(u 30 godina), mi stranci poceli da jedemo njihovu hranu, vrlo velika sansa da dobijemo rak. Oni se malo i privikli na to, ali ne bas 100%.

Dragan

29.10.2015. 07:28

@Viking - Tvoj deda, pradeda, cukundeda I ko zna koliko kolena unazad su jeli tu istu slaninu u najboljem slucaju jednom nedeljno, a neretko samo za slavu i po koji veliki praznik! Poredis to sa kolicinom koja se jede danas, kada se meso jede uz svaki obrok? Uporedi slaninu koju je jeo tvoj cukundeda, koji vazduh je ta svinja udisala, koju vodu je pila, koliko zagadjenu hranu je jela? I da su jeli daleko vise ne bi nista tvojim precima bilo, a tebi hoce! Svestan li si koliko Srba ima rak debelog creva?

Dragan

29.10.2015. 07:30

@Viking - I drugo, niko ne spori da su brza hrana, cips, kola i druge gluposti losa hrana, o tome se pisalo ne sto, nego hiljadu puta. Sta je sada sporno ako se pise i o drugim stvarima koje su takodje stetne?

Sto se ljutite

29.10.2015. 07:52

@Viking - nastavite i dalje sa tom "zdravom hranom" i uzivajte. U vreme vaseg pradede, prosecan zivotni vek je bio 40 godina, a vi samo fantazirajte...

Nikola

28.10.2015. 22:50

Претерујете са том дефанзивношћу и правдањем око месних производа. Наравно да умерена количина било које хране (да је толико отровна, не би се пуштала у промет) не може да угрози здравље. Не може група неких америчких научника с почетка 21. века да познаје квалитет сланине или сувог врата боље него наши преци који су се тим стварима хранили вековима. На крају крајева, немамо животни век елфова, највећи број нас неће дочекати 100-ту ни са ни без сланине, поготово у данашње доба.

momcilo

29.10.2015. 00:06

ko je SZO da menja nas jelkovnik. videcete na kraju da su to obicni korumpirani lopovi (farmaceutska mafija) , koji hoce da uvedu porez na meso , isto kao I na cigare. meso se nece moci prodavati u prodavnicama , vec ce ga prodavati mekdonals , koji ce naplacivati visok porez ,I koji ce drzava prosledjivati farmaceutskoj mafiji. covecanstvo generalno zivi duze nego pre I nema razloga da nas farmaceutska mafija stiti od raka, ovo je cista pljacka, nasa drzava nema obavezu da nas pljacka radi SZO

ZalivSajt

29.10.2015. 00:16

kada covek pojede recimo parce slanine od 50-100gr, organizmu je porebno vise nedelja da izbaci tu masnocu iz creva...znaci ako jedete bar jednom nedeljno nesto tako masno bicete stalno pod opterecenjem tj vasa creva sto je plodno tlo za svakojakve bolestine (reci profesora gastroenterologije na VMA) sveza riba i piletina, zaboravite na ove suhomesnate gluposti jer je sve to otrov, voce i povrce, vise kretanja i vise tecnosti znajte da su nasi preci retko jeli meso, na selu se meso jelo retko

Zoran

29.10.2015. 00:40

Normalno da malo slaninice nece da skodi. Sve sto se jede previse skodi, pa makar bio najbolji prirodni lek. E, 7 sati uvece, vlaga 80%, 30 stepeni, vetra nema. Amer izneo meso, rostilj. Bacio parce mesa kao u crtanom filmu za onog buldoga, i jos deblje. Mirise gas na kilometar, niej plin, plin se ne oseca, ovo je gas. I kako da ga ne strefi srcka, rak,... Mora.

sima

29.10.2015. 02:06

Ma danasnje salame su otrov ne zbog mesa nego zbog nacina kako se prave. Ja se secam da sam gledao kako oni kada prave tu salamu, ni ne odvoje meso od kostiju, nego sve zajedno u krupnim komadima ubacuju u mlin i onda melju sve zajedno pa ubacuju razne hemikalije kako bi se omeksalo i postalo jestivo. Ali generalno meso je stetno ako se jede cesto. Treba biti umeren.

Miki

29.10.2015. 06:05

U neograničenim kolicinama sva hrana prelazi u otrov, a meni najkancerogeni bivaju ovi politicari tj lopovi!

Милутин

29.10.2015. 06:59

Нисам чуо да ми је ико умро од раа у породици уназад 100 година. Додуше избегавали смо пушење али сланину, чварке, суво месо... па побогу живели смо од пољопривреде и узгоја стоке. Нико није ставио на црну листу газиране напитке, кока колу, пепси колу, разне лимунаде, које све саме не лимунада.

poruka veterinaru

29.10.2015. 07:27

To je prava izjava!Cestitam!Jedino sto nebih voleo da procitam,sutra-preksutra je da Vam je karijera,savesnog coveka i strucnjaka,unistena iz bilo kojih sumnjivih razloga?Vasa izjava je u ovom vremenu,veoma,veoma hrabra.Jer Vasom izjavom ste dirnuli u strasno mocan Lobi.To znamo svi a najbolje Vi sami.Svaka cast.

Nick

29.10.2015. 07:45

Još kada bi kapitalisti hteli tako lako da se odreknu profita - zbog profita se sve to dodaje u proizvode. Sada će naići talas kontra informacija koje će u blato da umažu preporuke SZO. Komentatori treba da se uzdržavaju od opštih zaključaka na osnovu toga što znaju da je baš njihov deda živeo 100 godina. Poznato je da u Evropi Srbija ima skoro najviše umrlih od bolesti srca i krvnih sudova što je značajno povezano sa navikama u ishrani. Izgleda to su sada svi zaboravili pa trpaju slaninu svuda.

gogo

29.10.2015. 07:45

Ne samo živjeli, nego i dobro karali! Ovo ipak ne bi smjeli pustiti! A možda nije veća glupost od ovoga za slaninu?

Pitagora

29.10.2015. 07:49

Nedavno nađoh članak kako je slanina kancerogena - ništa manje - sad, kaže, MALO ne može da škodi. Slažem se sa prethodnim komentatorima. Gde god se okreneš, neki "stručnjaci" daju savete o svemu i svačemu, sve znaju, u sve se mešaju. A svet tone sve dublje.

СМОКИ

29.10.2015. 08:51

Да ли смо ми толико глуп народ,можда, али зашто су нам учени људи толико подложни дириговањем памети и бела света. Из целе Европе и света долазе да се наједу у Србији ами сами себе уништавамо по њиховом диктату. Треба производити и обрађивати месо и све прерађевине на стари традиционални начин и неће бити проблема.Неће нам рећи да је храна из МЕКДОНАЛДА квалитетнија и чистија од наше? Па нисмо ваљда луди. Они желе да нам униште производњу то и неписмен Србин види.

РРПАНТЕЛА

29.10.2015. 08:57

Не разумем зашто наши медији придају толику важност безвезној причи са запада. Све оно што је код њих лоше не мора бити на нашем тржишту. На ТВ програму је била производња ХРЕНОВКИ у свету. Да ти се смучи.Зашто би ми увозили тако нешто? Бојкотујмо све што долази из увоза. Од пилића до свих врста меса и прерађевина. Ми имамо ОДЛИЧНУ робу те врсте.Србија може да преради довољне количине за своје становништво.Избацимо СМЕЋЕ из ЕУ и увоза.

nastasja

29.10.2015. 12:11

Neka pisu i govore sta hoce, ali ja znam samo jedno ;MOJ zivot bez slanine bio bio besmislen.E, sada odoh malo da narezem.........

Ruben

30.10.2015. 11:15

Ljudi koji su iza ovih vrsta studija nisu objektivni ; i najcesce su korumpirani od strane severoamerickih giganata prehrambene industrije koja bi da svetu nametne njen junk-food (hranu smece) ; u trgovinskim razmenama namecu svetu njihovu piletinu natopljenu u varikinu u cilju produzetka roka ; sistematsku upotrebu hormona itd. ; cisti kriminalci. Americkim sportistima je nepotreban doping - dovoljno je da jedu u Mc Donaldu i slicno