Pčelarstvo - od hobija do profitabilnog zanimanja
28. 09. 2015. u 23:59
U Srbiji se godišnje proizvede od 5.000 do 9.000 tona meda, od čega se izveze od jedne do dve trećine u zemlje EU, Severne Afrike, Indije i Japana
Ilustracija
KRUŠEVAC - U Srbiji se godišnje proizvede od 5.000 do 9.000 tona meda, od čega se izveze od jedne do dve trećine u zemlje EU, Severne Afrike, Indije i Japana, istaknuto je u Kruševcu na skupu "Pčelarstvo u Srbiji" .
Na skupu, koji je organizovao Odbor Srpske akademije nauka i umetnosti za selo je, kako je danas saopšteno procenjeno da devizni priliv od izvoza meda može biti veći od ostvarenog od izvoza maline i mesa.
Po podacima iz 2012. u Srbiji je bilo registrovano 673.651 košnicu u posedu 15.020 pčelara, istaknuto je na skupu i ukazano da je "med proizveden u Srbiji izuzetno kvalitetan i tražen u Norveškoj i zemljama EU"
"Od nedavno je za njegovu potrošnju primećena velika zainteresovanost arapskih zemalja", rečno je na skupu odžanom od 24. do 26. septembra, saopštio je danas Odbor SANU za selo.
Ocenjeno je i da pčelarstvo u Srbiji postaje sve profitabilnije zanimanje, "pa stoga nije više samo hobi već i profesionalno zanimanje"
Ukazano je i da osnivanjem i registracijom izvoznih obejakta za prodaju meda u zemljama EU, raste potražlja za ovom hranom proizvedenim u Srbiji gde je cena višestruko veća nego u Srbiji,
Da bi se to realizovalo potrebni su dodatni sistemski i finansijski podsticaji za razvoj i unapređenje pčelarstva u Srbiji, istaknuo je na skupu.
Ocenjeno je i da je širom društvenom akcijom potrebno napraviti plan da se u roku od pet godina poveća broj pčelinjih košnica na milion i proiizvodnja meda da se stabilizuej na 10.000 tona godišnje.
Ukazano je i da je najveći svetski proizvođač meda Kina u kojoj se godišnje proizvede 450.000 tona, a da je u Evropi to Španija gde se proizvede 30.000 tona meda.
"Najveći potrošač meda u Evropi je Nemačka sa prosečnih 1.100 gram po čoveku godišnje, zatim sledi Francuska sa 600, Italija i Srbija sa po 300 grama po žitelju", istaknutno je na skupu.
Sto ja onda kupujem grcki i madjarski med
29.09.2015. 07:58
posto je ovaj nas pun antibiotika? Gde se moze kupiti taj "odlican" med?
@Sto ja onda kupujem grcki i madjarski med - Dodji kod mene i kupićeš pravi med kao i kod 99 posto pčelara , a taj "odličan " med kupi u RODI , MAKSIJU itd .
@Sto ja onda kupujem grcki i madjarski med - najbolji nacin da se proveri med, da li ima antibiotika je da se sipa jod. 99 posto, ukljucujuci i vas bi pokazao da nije za ljudsku upotrebu.
@Sto ja onda kupujem grcki i madjarski med - Antibiotike u namrnicama svakodnevno konzumirate a najmanje u medu. I ti antiibiotici u medu cesto dospeju sa voca u kosnicu. Stranci imaju oseljivu aparaturu za analizu kakva ne postoji u srbiji i imaju nultu toleranciju za antibiotike jer je med zdrava hrana, inace je dozvoljeno 150 mikrograma po kg i kod njih. Oni odbiju (a i to se retko dogadja) preko 3 mikrograma po kg (1g na 300000 kg). Kod nas se to ne moze ni registrovati. Ko prodaje za izvoz sigurno ne daje antibiotike...
Kad je tako profitabilno zašto ove godine pola pčelara nije prodalo svoj bagremov med ??? I kad raste potražnja za ovim proizvodom iz Srbije zašto se izvoznici muče sa izvozom? Ovo je jedno teško i rudarsko zanimanje. Da sad počinjem i znam ovo što znam nikada ne bih počeo. Mnogo skupo, mnogo rizično, mnogo teško a na kraju OSTANEŠ SA PROIZVODOM KOJI NE MOŽEŠ DA PRODAŠ!
Komentari (12)