Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prihvatiće kompromisno rešenje - ideju da se život strog hrasta kod Savinca, starog više od 600 godina, produži njegovim kalemom na novom drvetu, izjavila je za današnji "Blic" ministarka Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je za list rekla da će Ministarstvo prihvatiti tu ideju prirodnjaka Igora Majića iz Petnice.

Prema njenim rečima, tim kompromisnim rešenjem će biti zadovoljni ekolozi, jer bi životna sredina svakako bila na dobitku, ali i tradicija i verovanja, pa se zato nada da će ta ideja naići na razumevanje i struke i meštana.

"Na taj način će hrast nastaviti da živi kroz neko drugo drvo. Treba poštovati svako stablo i njegovu lepotu. Srbija, međutijm, nije toliko bogata zemlja da uživa u luksuzu da menja trase puteva zbog jednog drveta, Koridor 11 se gradi po planu, a izgradnja same deonice Ljig - Preljina odvija se onako kako je projektno-tehničkom dokumentacijom i predvijdeno", rekla je Mihajlovićeva.

U taj posao, tvrdi ministarka, biće uključeni stručnjaci svih profila i poštovaće se svi aspekti životne sredine.

Majić je ranije rekao za "Blic" da treba da se posadi novi hrast na drugom mestu i da se na njega nakalemi stari.

Taj hrast treba obeležiti pločicom da bi se za pokoljenja sačuvao spomenik, ukazao je on i dodao da treba da se zna da hrast ne bi mogao da bude sačuvan čak i kada bi se gradila obilaznica, jer bi se prilikom izvodenja radova promenila prirodna sredina hrasta i on bi poceo da se suši.

List je ranije pisao da je Ministarstvo obavestilo azerbejdžanskog investitora da neće biti izmeštanja trase na autoputi Ljig-Preljina, kako su to tražili lokalni stanovnici i brojna ekološka udruženja.

Oni su smatrali da drvo treba sačuvati, jer se radi o svetom stablu iz vremena Turaka i da bi "svaka ruka koja posegne za njim navukla na sebe prokletstvo".

Ministar Velimir Ilić obećao je da će se izgradnjom zaobilaznice hrast zaštititi.