HRAST star više od 600 godina, koji se našao na trasi Koridora 11 u mestu Savinac kod Gornjeg Milanovca, i pored toga što je izvođač radova dobio nalog da radove u zoni ovog zelenog gorostasa nastavi, što znači da neće biti izmeštanja trase - nema ko da poseče. Niko to ne želi da uradi, pa su radovi na oko 300 metara sa leve i desne strane hrasta - stali.

Nezvanično, jedna domaća firma ponudila je da za 150.000 dinara sa svojom mehanizacijom ukloni hrast. Pored nadoknade, vlasnik firme je zatražio i policijsku zaštitu od nezadovoljnih građana koji su stali u odbranu hrasta, ali to investitor navodno nije mogao da mu obezbedi, pa je odustao od posla.

- Mislim da je samo pitanje dana kada će hrast biti uklonjen. Građani su ranije bili ohrabreni izjavama ministra Ilića da će hrast opstati, ali kako jednim političarima moć opada, a drugima jača, stvari se menjaju - rekao nam je Bojan Milovanović iz Ekološke organizacije GM Optimist. - Ovo drvo ima crkvenu, istorijsku i prirodnu vrednost.

Predsednik MZ Savinac Miliša Nikolić kaže da će hrast, visok više od 40 metara, biti posečen:

- Narodu je dozlogrdilo, i mislim da se više niko neće ni buniti. Lagali su nas, obmanuli. Pre nego što je počela izgradnja ove deonice, predlagali smo da auto-put zaobiđe Takovo i Savinac, dva istorijska i turistička mesta, ali niko nas nije čuo. Sada je sve badava.