BEOGRAD - Cena maline u Srbiji se stabilizuje na oko 200 dinara po kilogramu, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Rajić.

On je kazao da su predstavnici tog ministarstva prošle sedmice imali dva sastanka sa proizvođačima i hlanjačarima, ali da nije postignut dogovor o ceni maline zbog popriličnih razlika.

"U svakom slučaju vidi se neki pomak na tržištu i cena se stabilizuje. Cena u valjevskom kraju je u poslednjih nekoliko dana stabilizovana na 200 dinara, a nešto je veća u Mačvi", rekao je Rajić za Pink.

On je kazao da je najvažije da u Arilju i Ivanjici, gde se malina najviše proizvodi, dođe do dogovora po pitanju cene.

"Najvažnije nam je da u krajevima koji su glavni proizvođači maline Arilju i Ivanjici uspemo da dođemo do te cene od 200 dinara i drago mi je što čujem da je razum preovladao i da se ta cena izjednačila kao u valjevskom kraju na oko 200 dinara", doda je Rajić.

Predsednik Asocijacije "Malinari Srbije" Dobrivoje Radović je u petak izjavio da će malinari biti prinuđeni da blokiraju pruge i puteve ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi da cena maline bude 2,3 evra po kilogramu.

On je u Ivanjici rekao da dogovor malinara o ceni "crvenog zlata" za 2015. godinu sa predstavnicima resornih ministarstava i otkupljivača nije postignut, pa će proizvođači biti prinuđeni da preduzmu radikalne mere.

"U Mačvansko-kolubarskom okrugu malina se plaća od 250 do 270 dinara, a nama je ponuđeno 170 što nećemo prihvatiti", rekao je Radović.

Stav malinara i Asocijacije je da cena maline bude jedinstvena na nivou cele zemlje, a država treba da se zapita zašto taj proizvod u različitim krajevima Srbije ima drugaciju cenu, dodao je on.

Radović smatra da izvoznički lobi ima uticaj na Ministarstvo poljoprivrede i trgovine zbog čega ono ne zauzima stav da reši ovaj gorući problem ivanjičkih i ariljskih malinara.

Po svemu sudeći malinari u Bajinoj Bašti za sada mogu biti zadovoljni otkupnom cenom tog voća, jer hladnjača Eliksir za jedan kilogram maline sorte Vilamet nudi početnu cenu od 180 dinara i otvoren račun, dok se Miker na kantaru pod istim uslovima plaća 200 dinara.

Takođe, interesantna je i ponuda za gotovinsku isplatu, otkupci pored autobuske stanice u ovoj opštini nude 250 dinara za kilogram "crvenog zlata".

"Ova cena maline će pomoći našim seljacima, jer su u poslednjih par godina pretrpeli ogromne štete usled nepogoda. Nažalost, sve što je moglo i snašlo ih je", kaže predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović.