"TELEKOM Srbija" najverovatnije će ići u proces privatizacije tako što će vlada dati neobavezujuću ponudu da bi ispitala najpre zainteresovanost kupaca, a tek posle toga će odlučiti po kom modelu će ga prodati, saznaju "Novosti". To znači da neće biti zvanične cene za srpskog operatora nego će se tek posle ispitivanja zainteresovanosti, govoriti o ceni koju je potencijalni kupac spreman da plati.

O procenjenoj vrednosti "Telekoma Srbija" , što je u opisu zadataka francuske konsultantske kuće "Lazard", inače privatizacionog savetnika u ovom slučaju, niko ne želi javno da govori. Premijer Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da Srbija neće da prodaje "Telekom Srbija" ako ne dobije odgovarajuću cenu i garanciju da će nakon prodaje ta kompanija da funkcioniše bolje.

- Ako ne možemo da dobijemo cenu, kvalitet i garancije da će ta kompanija da funkcioniše bolje, mi to nećemo ni da radimo. Uvek je odluka na nama - rekao je Vučić.

Premijer je poručio da će Vlada Srbije da donese najbolju odluku za Srbiju i da odluka o prodaji "Telekoma Srbija" isključivo zavisi od Vlade, od toga da li može da dobije dobru ponudu i u zavisnosti od preporuka privatizacionog savetnika "Lazarda".

KANDIDATI DO sada su se kao najozbiljniji kandidati za ulazak na srpsko tržište telekomunikacija pokazali nemački "Dojče telekom", već prisutan u regionu, kao i "Telekom Austrije". Postoji i opcija prodaje akcija velikim svetskim investicionim fondovima, o čijoj zainteresovanosti za kupovinu "Telekoma" je već razgovarano sa ovdašnjim predstavnicima kompanije.

Vučić je rekao da su predstavnici "Telekoma Srbija" u Londonu razgovarali sa potencijalnim investitorima.

Prema rečima Ivice Cvetanovića, predsednika Konfederacije slobodnih sindikata Srbije, postoji sumnja da je procena vrednosti privatizacionog savetnika niža od prethodne, kada je vrednost "Telekoma" procenjena na 1,4 milijarde dinara za 51 odsto akcija. Tome ide u prilog i činjenica da smo se na privatizaciju "Telekoma" obavezali kroz sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- Posle prethodnog neuspešnog pokušaja prodaje, obećano je da ne sme da se ide ispod tadašnje cene - tvrdi Cvetanović. - Konfederacija i svi sindikati se oštro protive prodaji s obzirom na to da je godišnji neto profit ovog preduzeća 15 milijardi dinara. Uputićemo otvoreno pismo premijeru Vučiću i tražiti da se odbije predlog privatizacionog savetnika.

Privatizacioni savetnik "Lazard" predložio je sva tri modela privatizacije, odnosno da se proda sve što je u državnom vlasništvu, manjinsku privatizaciju uz učešće investicionih fondova i prodaju kontrolnog paketa akcija.