NA sto novoformirane komisije koja će Vladi Srbije predložiti način privatizacije "Telekoma Srbija", konkretni predlozi od privatizacionog savetnika stići će početkom iduće nedelje, potvrđeno je nezvanično "Novostima". Francuska investiciona banka Lazard, u ulozi privatizacionog savetnika kompanije, tada bi trebalo da dostavi i procenu vrednosti jedinog državnog teleoperatora. Nezvanično, procene idu od 2,5 milijardi evra, koliko je "Telekom" procenjivao prošli savetnik, pa čak do 10 milijardi evra, koliko sindikati tvrde da vredi najprofitabilnija srpska kompanija koja posluje na tri regionalna tržišta i upošljava gotovo 14.000 ljudi.

Za kupovinu "Telekoma Srbija" zainteresovani su, prvenstveno, "Dojče telekom" i "Telekom Austrije", ali, kako "Novosti" saznaju, "u igri" su i neki krupni strani investicioni fondovi. Zainteresovanost fondova nije "od juče", s obzirom na to da je ovdašnjeg kablovskog operatora SBB prošle godine kupio upravo američki investicioni fond KKR.

Država ne poseduje u svom vlasništvu nijedno drugo preduzeće koje donosi više prihoda, ali i dobiti, od "Telekoma". Međutim, na prodaju ove kompanije država se "zaklela" sporazumom sa MMF. Prema podacima APR, "Telekom" je po prihodu na četvrtom mestu privrednih društava u Srbiji u 2013. godini (86,5 milijardi dinara), a po neto dobiti je na drugom mestu (15,3 milijarde).

"Telekom" u svom vlasništvu ima ukupno šest zavisnih preduzeća. Najvažnije za budućeg kupca su svakako dve kompanije iz iste delatnosti: "Telekom Srpske" (65 odsto vlasništva) i crnogorski "Mtel" (83 odsto vlasništva). Na spisku zavisnih društava još su i beogradski "Telus", firma u stoprocentnom vlasništvu "Telekoma", koja se bavi pružanjem usluga fizičkog obezbeđenja, održavanja higijene i objekata; zatim "Fibernet" iz Podgorice (sto odsto vlasništva), "TS net" sa sedištem u Holandiji (sto odsto) i "HD vin" iz Beograda (51 odsto udela)...

DRŽAVNA KOMISIJA

U DRŽAVNOJ komisiji koja će razmatrati predloge privatizacionog savetnika su Rasim Ljajić, ministar telekomunikacija, zatim ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić, direktor Telekoma Predrag Ćulibrk i prvi čovek Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara. Zadatak ove komisije je da Vladi Srbije, na osnovu predloga privatizacionog savetnika Lazarda, predloži najbolji model privatizacije "Telekoma".