Srpska soja kvalitetom osvaja Evropu

N. SUBOTIĆ

30. 05. 2015. u 19:30

Fabrika “Sojaprotein” iz Bečeja podiže “lestvicu” u preradi popularne uljarice. Diktiraju svetske “trendove” u preradi i ozbiljno konkurišu kolegama iz EU i SAD

Српска соја квалитетом осваја Европу

Kriterijumi za preradu soje devet puta oštriji od evropskih

SRBIJA, zahvaljujući ovoj fabrici, soju ne izvozi kao sirovinu nego kao proizvod visoke finalizacije. Zahvaljujući neprestanom ulaganju i saradnji sa naukom, stručnjaci ove fabrike, jedinstvene u Evropi po raznovrsnosti asortimana najšire primene, diktiraju svetske “trendove” u preradi soje i uspešno konkurišu ne samo kolegama iz EU, nego i najvećim proizvođačima soje iz Amerike.

Sojaprotein” iz Bečeja, fabrika koja posluje u sastavu “Viktorija grupe”, zapošljava gotovo 400 ljudi i godišnje preradi više od 200.000 tona sojinog zrna sa srpskih njiva. Proizvode plasira u preko četrdeset zemalja, a pre svega u EU gde odlazi oko 90 odsto ukupnog izvoza. Kako naglašava Siniša Košutić, njen direktor, osvajanje novih tržišta se nastavlja kroz izvoz u zemlje severne i zapadne Afrike, Bliskog istoka, ali i Južnu Koreju.

- “Sojaprotein” je najveći neto izvoznik Srbije u prehrambenom sektoru, i ove godine očekujemo dalji rast izvoza kao efekat investicija koje smo realizovali u prethodnom periodu - isiče Košutić. - Planiramo da nastavimo ulaganja u unapređenje i pojeftinjenje proizvodnje, kako bismo mogli da zadržimo lidersku poziciju u proizvodnji sojinih proizvoda višeg stepena prerade. U renoviranje najstarije linije u fabrici i povećanje energetske efikasnosti biće ove godine uložena značajna sredstva.

NAJVEĆI PRERAĐIVAČ “SOJAPROTEIN” je najveća fabrika za preradu soje u Srbiji, a po raznovrsnosti i kvalitetu proizvoda, kao i kapacitetu prerade, smestila se među najznačajnije prerađivače soje i u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Istovremeno, jedna je od malobrojnih kompanija koja prerađuje isključivo genetski nemodifikovano sojino zrno, strogo kontrolisanog porekla i kvaliteta.

Unapređenje energetske efikasnosti, objašnjava Košutić, podrazumeva nabavku dodatnih kotlova koji kao energent koriste biomasu.

- Dobijanje energije za proizvodnju od poljoprivredne biomase značajno doprinosi našoj konkurentnosti - dodaje Košutić. - Novi kotao, koji ćemo instalirati ove godine, zaokružiće ovu priču i omogućiće nam da, uz kvalitet, konkurentima pariramo i nižom cenom proizvoda.

Proizvodi od soje iz Srbije, objašnjava Košutić, u odnosu na proizvode iz Severne i Južne Amerike, imaju veliku prednost jer se prerađuje NON-GMO soja.

- Naši kriterijumi za prijem soje devet puta su oštriji od onih u EU - ističe Košutić. - Samim tim, i naši proizvodi, kako oni za ljudsku ishranu, tako i oni za ishranu životinja, među najkvalitetnijima su u svetu. Posebno smo ponosni na liniju za tradicionalne sojine proteinske koncentrate, u koju smo, pre tri godine, uložili 20 miliona evra. Ovi proizvodi visokog stepena prerade koriste se u različitim granama prehrambene industrije, ali i ishrani životinja, na primer u stočarstvu, kao zamena za mleko u ishrani teladi i prasadi. U ovom segmentu planiramo i dalju specijalizaciju, u pravcu proširenja proizvodnje na funkcionalne sojine koncentrate, čime bismo postali jedini proiozvođač u Evropi sa ovakvom kompletnom ponudom.

STANDARDI

U “SOJAPROTEINU”, kako bi odgovorili izazovima izvoza na sva zahtevna tržišta, implementirani su brojni standardi kvaliteta. Među sertifikatima ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, OHSAS 18001, HACCP, GMP+, ISCC, KOŠER, HALAL i Dunav Soja, posebno mesto zauzima sertifikat o sledljivosti porekla i očuvanju genetske čistoće - IP Non-GMO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije