PRVI savremeni kamioni iz pribojske fabrike FAP sa znakom finske kompanije "Sisu", pojaviće se krajem godine, jer bi proizvodnja, prema najavama, trebalo da krene od aprila. Pregovori oko saradnje "Sisu" i FAP korporacije su pri kraju, a premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje da u roku od dva meseca budu završene sve procedure.

Predsednik Vlade Srbije večeras je u Helsinkiju prisustvovao prezentaciji modela "sisu" kamiona, koji će se proizvoditi u pribojskoj fabrici. Na sastanku, nakon prezentacije, razgovarano je i o detaljima proizvodne linije, kao i o savremenom procesu proizvodnje koji će se uvesti u fabriku FAP.

Investicija finske kompanije u pribojsku fabriku automobila trebalo bi da ide kroz stvaranje zajedničkog preduzeća. Srbiju, prethodno, očekuje raspisivanje tendera, a povratak FAP-a u privredni život naše zemlje trebalo bi da se odrazi i na bruto domaći proizvod, ali i na, kako se ističe, povećanje životnog standarda ne samo u Priboju, već i okolini.

Korporacija FAP, inače upošljava 1.108 radnika, prema poslednjim dostupnim zvaničnim podacima iz završnih računa. Gubitak u 2013. godini bio je veći od 1,6 milijardi dinara, a kada se pogleda ceo sistem, sa zavisnim preduzećima, minus dostiže i 2,14 milijardi, a broj zaposlenih 1.444.

U sistemu FAP korporacije su četiri zavisna preduzeća: FAP "Stan", FAP "Livnica sa nadgradnjom", FAP "Lim" i FAP "Transport". Sve ove firme, kao i matična fabrika nose oznaku "u restrukturiranju". FAP se nalazi na listi od 502 preduzeća koja Agencija za privatizaciju treba da oglasi na prodaju u prvoj polovini godine.

Pregovori sa Fincima o kupovini pribojskog FAP-a dugo traju. Lanjskog maja potpisan je i memorandum o razumevanju između Vlade Srbije (potpisnik je bio Dušan Vujović, tada ministar privrede) i direktora kompanije "Sisu" Tima Korhonena.

VUČIĆ: LAKE MERE NE DONOSE NAJBOLjE REZULTATE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je danas da lake, popularne mere nisu uvek najbolje rešenje, niti donose najbolji rezultat.

Vučić je tokom posete Helsinkiju, posle razgovora s finskim državnim vrhom, poručio da je za zemlje i njihovu budućnost bolje donositi teže mere, nego lake i popularne.

"Ono gde smo se mi (Vučić i predsednik Finske Sauli Ninisto) složili, to je da nisu lake mere uvek najbolje rešenje. Obično za zemlje i za ljude uvek bude bolje kad se više potrudimo, više radimo i kada se donose teže mere", naglasio je Vučić u izjavi za RTS.

"To je odgovornost političara, i za zemlje i za njihovu budućnost bolje je nego da donosite lake mere i popularne mere. To nikada ne donese rezultat, niti je to najbolji rezultat za te zemlje", naveo je premijer.