RAZGOVORI sa strateškim partnerima za Železaru su pri kraju, a najdalje su otišli pregovori sa američkom „Esmark grupom“. Ovo je u ponedeljak izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić u Smederevu i napomenuo da je ostalo da se ugovori još nekoliko važnih stvari i detalja.

- Razgovaramo sa američkim „Esmarkom“, i ti razgovori su veoma daleko otišli - rekao je premijer metalurzima. - Mislim da smo blizu dogovora sa strateškim partnerom i nadam se da će biti završeno sve kako treba do kraja godine. Razgovarali smo i sa više ruskih i indijskih kompanija, čak se otvaraju mogućnosti za razgovore sa nekim kineskim preduzećima.

Premijer je još naveo da se država u pregovorima ne rukovodi političkim, već isključivo interesima radnika i da je spremna mnogo da pomogne fabrici. On je radnicima poručio i da mu se čini da potencijalni partner, sa kojim je država blizu dogovora, neće smanjivati broj zaposlenih, već da će mu možda biti potrebne i dve stotine radnika više ako budu radile obe visoke peći.

Fabrika trenutno proizvodi oko 60.000 tona mesečno sa jednom visokom peći, što je trećina kapaciteta. Premijer je izrazio nadu da će budući partner proizvoditi sa obe visoke peći i dostići kapacitet od preko dva miliona tona čelika godišnje, što bi bilo od ogromne važnosti za zemlju.

- Ove godine proizvodimo u vrednosti od 340 miliona evra, a sa punim kapacitetom možemo da proizvedemo u vrednosti od 1,5 milijardi evra. Zato ljudi moraju da razumeju koliko nam je važno da fabrika radi, koliki je to značaj za bruto domaći proizvod - kazao je Vučić dodajući i značaj još 10.000 radnih mesta u fabrici i kooperantskim firmama.

Vučić je pozvao radnike da pokažu strpljenje i marljivost, i napomenuo je da će, zbog velikih projekata u Srbiji 2015. godine, više čelika trebati i domaćem tržištu.

Tražeći podršku radnika, premijer je obećao i da, uprkos kritikama da je preskupa, država neće odustati od Železare.

- Mirno spavajte. Srbija neće da napusti Železaru i nećemo je zatvarati - kazao je premijer. - Tačno je da nas to košta 8,5 do 10 miliona evra na mesečnom nivou. Ali, podsećam sve one što kritikuju da fabrika duguje bankama 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i još 145 miliona za sirovine, i da bi te dugove, svakako, država morala da preuzme na sebe. Zato tražimo strateškog partnera koji će zajedno sa nama ili sam da izvuče Železaru iz krize.

Do sada su kao potencijalni partneri za čeličanu, osim „Esmark stil grupe“ iz SAD, najčešće pominjani rusko-češki kombinat „Junajted grupa“, ruski „Crveni oktobar“ i „Uralvagonzavod“ i britanski „Vestvud“. Sudeći prema Vučićevim rečima, zasad najviše izgleda ima „Esmark grupa“.


PKC HALA U ROKU

PREMIJER je obišao i gradilište u industrijskoj zoni, gde je pre mesec dana počela izgradnja hale za finsku fabriku kablova za komercijalna vozila PKC.

- Ovo izgleda impresivno mesec dana od početka radova. Pokazalo se da naše kompanije, kada imaju volje i snage, ali i kontrolu, mogu da naprave velike poslove. Ovo je važan projekat, ne samo za Podunavski okrug, već za celu Srbiju. Pokazujemo da smo pouzdan partner i da naše obaveze izvršavamo na vreme - kazao je Vučić zakazujući novinarima sastanak na istom mestu 7. decembra, kada je rok za završetak hale.


ER SRBIJA“ AERODROMU DIGLA CENU

- AERODROM „Nikola Tesla“, zahvaljujući uspešnom poslovanju „Er Srbije“, sada vredi tri puta više nego pre godinu dana - izjavio je premijer Vučić. - Plan je da se tokom naredne godine radi na pronalasku koncesionog partnera. Za taj aerodrom, koji vredi 250 miliona evra, koje ni od koga nismo mogli da dobijemo, sada za koncesiju možemo da uzmemo 500 do 600 miliona evra plus milijardu u investicijama, i to uz raskidni uslov.

Cilj države je, kako kaže Vučić, da po pitanju beogradskog aerodroma napravi dobar biznis.