Paradajz crven preko noći
30. 08. 2014. u 21:30
Mnogobrojni proizvođači u Srbiji koriste preparate za ubrzano sazrevanje povrća. Nikada nije odobrena upotreba etrela, koji može da bude i štetan po ljudsko zdravlje
U SRBIJI je sve više proizvođača kod kojih povrće, sazri „preko noći“. Posebno je to slučaj kod paradajza. Naoko sočan i zdrav, ali kada se preseče i zagrize, svima je više nego jasno da je jarkocrvenu boju dobio na brzinu. Mnogi nesavesni povrtari koriste nedozvoljeni etrel, kako bi povrće brže sazrelo, što može da ima i štetne posledice po zdravlje ljudi, posebno kada se upotrebljava bez kontrole.
Profesor ratarstva i povrtarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, dr Nebojša Momirović, upozorava da je mnogo neodgovornih proizvođača u Srbiji.
- Nekad su bili registrovani preparati za regulisanje rasta i dozrevanja višnje, radi jednokratnog branja i ujednačenog zrenja - objašnjava prof. dr Momorivoć. - Nikada, međutim, nije bila odobrena upotreba aktivne materije etrel, naročito kod paradajza i dinje, gde se najviše i koristi. Dozvoljena je isključivo folijarna primena, i to u odrđenoj koncentraciji, koja apsolutno nema nikakve štetnosti po zdravlje čoveka.
Prema rečima profesora Momirovića, kod nas se, radi bržeg zrenja, prispeća na tržište i veće cene proizvoda, umesto folijarne primene radi sistem „kap po kap“.
- Ovim sistemom, u velikim količinama, za nedelju dana može da se izazove zrenje paradajza ili dinje - priča prof. dr Momirović. - Na taj način umanjuju kvalitet i dužinu čuvanja takvih proizvoda, ali mogu da izazovu, u pojedinim slučajevima, i probleme u ishrani ljudi. Reč je o neodgovornosti, jer za dozrevanje postoje jednostavniji, jeftiniji i prirodniji načini. Prirodni hormon zrenja je gas etilen, koji emituju crveni plodovi paradajza i dinje.
Kako objašnjava profesor Momirović, sistemom „kap po kap“, biljka navodnjavanjem kroz koren primi veliku količinu ove aktivne materije i to ima štetne posledice. Zvanično nije dozvoljen i nabavlja se na sivom tržištu.
Procesi ubrzanog sazrevanja povrća i voća poznati su više hiljada godina, priča prof. dr Staniša Stojiljković, šef katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.
- Što se tiče brzih metoda dozrevanja, najčešće su to jedinjenja koja ispušta etilen - objašnjava prof. dr Stojiljković. - U Americi su bile afere kada su umesto dozvoljenog etilena neki farmeri koristili toksični acetilen.
Hormoni rasta, bilo da su dozvoljeni ili nedozvoljeni, pored toga što stimulišu ubrzano sazrevanje, u znatnoj meri negativno utiču na ljudski metabolizam. Ubrzano sazrevanje dovodi do toga da imamo zreo bezukusan paradajz ili crvenu jabuku koja ne miriše.

SAMO OD PROVERENIH
POJEDINI proizvođači u Srbiji ne znaju ni šta kupuju od poljoprivrednih sredstava, a ni koliko smeju da ih koriste, smatra Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
- To je javna tajna da povrće nasilno dozreva - kaže Papović. - Taj problem treba rešiti sa Ministarstvom poljoprivrede, da se osnuje Registar poljoprivrednih proizvođača. Tako ćemo znati šta prave i kako prave. Ovako, dokle god imaju slobodnu volju, uvek postoji problem. Zbog toga voće i povrće treba uvek kupovati od dobro proverenih ljudi, a ne od nakupaca. Inspektori, nažalost, kontrolišu minimalno i najosnovnije.
Deca vole lubenice
30.08.2014. 22:04
Pitam se da li neko kontroliše šta ovi nazovi poljoprivrednici rade sa hemijom ? Dobrič ,kraj u blizini Prokuplja je bio poznat po najboljim lubenicama u ovom delu Srbije i šire.Poslednjih godina seme lubenice su ukrstili sa tikvom što je smanjilo cenu semena koje su do tada skupo plaćali ,povećalo težinu i dimenzije "lubenice" kojoj zaustave rast i "sazru" je preko noći upravo sličnim i veoma opasnim otrovima po čoveka o čemu pišu Novosti,gde lubenica do jutra bude "spremna" za prodaju !
@Deca vole lubenice - blago nama kad imamo strucnjake kao ,,deca vole lubenice,,...prvo opet ti je potrebno seme i kalemi se na tikvu .jer je kalem jaci otporniji i daje vecu masu ...kao sto se kaleme jabuke kruske breskve .a ti ajde u planine i jedi divlje kruske i jabuke.
@Deca vole lubenice - Žap mi je Djoleta koji se našao uvređenim jer možda baš on zna šta stavlja u lubenice i zašto im ove godine loše ide prodaja ! Ranije su na tezgama stavljali natpise "lubenica iz Dobriča" da se zna šta je kvalitet,sada tih natpisa nema jer bi bila antireklama ! Sve se lako proveri,kupite slučajnim uzorkom 2-3 lubenice i videćete da ni ukus nije približan,da ne govorimo o štetnosti po zdavlje,otrovu.Isto je i sa npr.paradajzom čiji ukus liči,ni na šta ,kao i krastavac,šargarepa itd. zbog otrova !
@Deca vole lubenice - @djole :Vidim imaš primedbe samo na kalem dok za otrove koje prskate uveče na zelenu lubenicu a ujutru je berete kao "zrelu", nemaš !? Čak su vam i komšije ljute sa kojima se graničite imanjima jer od jačine tih otrova koje stavljate u lubenice ne mogu svoje proizvode da koriste u svoje svrhe iako ne stavljaju te preparate ! Opšte poznata stvar je i da imate posebne,manje parcele gde sadite za "vaše potrebe" i bez otrova !Ukoliko nije tačno spremna sam da snosim sve pravne posledice,kao i vi ?!!
propala drzava,kakvo bi nam povrce bilo
Komentari (31)