PANČEVO - Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, izjavio je danas da postoji zainteresovani strateški partner za azotaru u Pančevu i da bi ukoliko se nova vlada složi, sa njim do septembra mogao da bude potpisan ugovor.
"Ja bih igrao na ruskog partnera ali ako se neko u datim uslovima pojavi kao bolji, svaka čast", rekao je Bajatović novinarima u Azotari Pančevo, ne želeci da precizira o kojoj je kompaniji reč.
Bajatović je rekao da su za Azotaru bili ranije zaintesovani investitori iz Egipta, kao i pojedini fondovi ne precizirajuci iz kojih zemalja, a mediji su ranije špekulisali da bi Gasprom mogao da bude taj strateški partner.
Bajatović je istakao da strateški partner mora da bude iz te branše, kao i da garantuje specijalne cene u isporukama gasa odnosno jeftiniji gas. Bajatović je rekao, da Azotara od 1. januara ove godine dobija gas od svog upravljača - Srbijagasa i da je zbog "neodgovornosti pojedinih državnih službenika" propao aražman sa Rusima od kojih je Azotara dobijala gas po nižim cenama.
Generalni direktor Srbijagasa je kazao da je za Azotaru neophodan strateški partner zbog planiranih neophodnih remonta i investicija. Prema njegovim rečima, ukoliko Azotara ne dobije strateškog partnera mogla bi da ode u stečaj.
HIP Azotara je najveća domaća fabrika domaćeg đubriva i jedina u Srbiji u kojoj se proizvodi amonijak. Nakon neuspešne privatizacije koja je sprovedena u saradnji sa firmama iz Litvanije, Javno preduzeće Srbijagas je od 2009. godine postalo njen većinski vlasnik.