POSLE plagijata odeće i obuće, pa i alkoholnih pića, na pijacama u južnoj i centralnoj Srbiji ovih dana mogu da se vide i "falsifikovani" plodovi aronije. Umesto ovih, inače zdravih i ukusnih bobica, nesavesni prodavci nude plodove kokošjeg grožđa - jednogodišnjeg korova otrovnog i opasnog po zdravlje.

Na ovaj problem, inače, upozirili su stručnjaci novosadskog Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kojima su se obratili građani, kako bi im pomogli da identifikuju plodove koje su kupili.

- Lako smo utvrdili da su plodovi koje smo dobili u stvari plodovi korovskog kokošjeg grožđa, koji izazivaju probleme sa zdravljem i između ostalog dovode i do širenja zenica - kaže doc. dr Nenad Magazin, sa departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

- Građani treba da vode računa o tome da su se ovi plodovi na pijaci pojavili u vremenu kada je berba aronije uveliko završena, jer se "prava" aronija bere do kraja avgusta, odnosno, do početka septembra, dok ovaj korov tek sad sazreva.

Plodovi kokošjeg grožđa, dodaje Magazin, pojavili su se samo na pijacama, i nisu ušli u širu prodaju, odnosno, nema ih u prodavnicma. Posao sa "lažnom aronijom", inače, kako kaže Magazin, izgleda da je ozbiljan, pošto je jedan od građana rekao kako je ove bobice kupovao više godina...

"SEME" NA pijacama se, dodaje Magazin, moglo nabaviti i "seme" arnonije. - Ovo je takođe nonsens, jer se aronija ne razmnožava semenom - objašnjava Magazin. - Naravno i ovaj put je građanima ponuđeno kokošje grožđe.

- Srećom, pa se aronija jako retko kupuje sveža, već se najčešće nabavlja sušena - objašnjava Magazin. - Kokošje grožđe je iz porodice kao paradajz, pa ti plodovi imaju slične karakteristike i sušenje ne podnose. Samim tim, prilikom kupovine suve aronije, građani su bezbedni.

Aronija je, kako objašnjavaju na Fakultetu, višegodišnja drvenasta biljka koja formira žbun, plodovi su joj tamno-plave do crne boje ali, kako objašnjavaju stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta, nisu bobice već sinkarpne koštunice, poput gloga. Sazrevaju krajem avgusta i početkom septembra, nisu sočni i nemaju glatku i ravnu pokožicu nego je ona obično blago ili više nabrana.

Za razliku od aronije, kokošije grožđe je zeljasta jednogodišnja korovska vrsta, koja takođe ima tamnoplave do crne plodove, ali su to sjajne bobice i neprijatnog mirisa kad odstoje, koji sazrevaju od septembra do novembra, jako su sočni i otrovni su kao i cela biljka.