VEĆINA auto-škola u Srbiji ne radi, jer je rok za usklađivanje njihovog poslovanja sa novim propisima istekao 26. oktobra. Zato je obuka za oko 60.000 polaznika u Srbiji - odložena.

Među 1.000 auto-škola tek malobrojne nisu zatvorile vrata, jer smatraju da im stare dozvole za rad važe sve dok ih komisija MUP ponovo ne licencira. Ipak, oni sami tvrde da rizikuju ogromne novčane kazne i do 800.000 dinara.

- Ako u naredna dva dana ne postignemo neki dogovor sa nadležnima oko rešenja situacije u koju smo došli ne našom krivicom, u petak ćemo doneti odluku o stupanju u štrajk od ponedeljka, 4. novembra. Ostavićemo nadležnima da biraju ili razuman dogovor ili ulicu - kaže Milenko Kuljić ispred beogradskih auto-škola, koje su u sredu održale hitan sastanak.

U MUP kažu da je samo oko 100 auto-škola podnelo zahtev do 26. oktobra, da su pregledali oko 30 i da nijedna auto-škola, zbog neispunjavanja raznoraznih uslova nije dobila licencu! Za takvu situaciju su, kažu, krive auto-škole koje nisu iskoristile predviđeni zakonski rok od godinu dana da usklade svoje poslovanje sa novim pravilnicima.

U auto-školama smatraju da krivica nije njihova i da je MUP „zakazao“.

- Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije (ZOBS) je donesen 10. juna 2009. i MUP je imao rok od šest meseci da donese podzakonska akta. Doneo ih je tek 10. maja 2012. - kaže Petar Rašeta, generalni sekretar Zajednice auto-škola Srbije. - Pri tome je MUP doneo 25. oktobra, u petak, nove Pravilnike koji su stupili na snagu u subotu 26. oktobra. Valjda su mislili da ćemo sve stići da uradimo u nedelju. I još nekome nije jasno ko je kriv za celu zbrku?

Vanredni sastanak Zajednica auto-škola Srbije i Privredna komora AŠ Srbije koje okupljaju oko 800 škola, biće održan u četvrtak. Na sastanak su pozvani i predstavnici MUP, nadležnih ministarstava i Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

- Želimo da donesemo odluku o preduzimanju konkretnih mera vezanih za problem prestanka rada auto-škola - kaže Petar Rašeta, generalni sekretar ZAŠ Srbije.SPREMAJU SE TUŽBE

OGORČENI kandidati za buduće vozače, koji su za dobijanje vozačke dozvole obuku platili po ceni koja je pre više od godinu dana usklađena sa novim ZOBS i koja je tri puta viša nego ranije, najavljuju podnošenje tužbi protiv vlasnika auto-škola Srbije.

- Kako bi bilo da auto-škole tuže MUP jer im greškom u Zakonu zabranjuju dalji rad - odgovara Rašeta.